ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/08/2019

УНАПРИЈЕДИТИ ПОЛОЖАЈ РАДНИКА И ЗАУСТАВИТИ ЊИХОВ ОДЛИВ

 

БАЊАЛУКА, 7. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић поручио је да је, уз отварање социјалног дијалога, потребно ускладити Закон о платама са Законом о раду и потписати посебне колективне уговоре да би се заштитила права и унаприједио положај радника, те зауставио одлив квалитетне радне снаге из Српске у стране земље.

 

Тепавчевић је рекао новинарима у Бањалуци уочи Сабора синдикалних представника, у оквиру Конфедерације синдиката Републике Српске, да ће ови и други захтјеви, закључци и ставови свих синдиката ове организације бити дио декларације која ће бити данас усвојена.

"То ће бити документ који ћемо уручити предсједнику и премијеру Српске, као и посланичким клубовима у Народној скупштини. У њему ће бити рокови који се односе на законска рјешења, али и проблеме попут повећања плата у `Жељезницама`", истакао је Тепавчевић.

Он је рекао да ће бити тражене гаранције за сигурност радних мјеста запослених у компанији "Арселор Митал" када је ријеч о рударењу и наставку производње у тој области у Приједору.

"Биће ријечи и о проблему реструктурисања `Електропривреде Српске`, као и о актуелним измјенама и доношењу нових законских рјешења, међу којима су и они у области здравства", рекао је Тепавчевић.

Говорећи о измјенама Закона о раду, Тепавчевић је прецизирао да плате радницима у Српској треба исплаћивати у складу са Законом о платама и колективним уговорима.

"Не смије се више дозволити да се плате исплаћују у складу са правилницима јер то омогућава послодавцу да их доноси не поштујући синдикат", рекао је Тепавчевић и додао да ће декларација бити основ за будуће преговоре и креирање економске политике за 2020. годину.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да је дошло вријеме да радници почну да живе од својих примања.

"Не желимо више слушати причу о најнижој плати и сматрамо да су сви који о томе причају највећи непријатељи радника у Српској. С тим се деградирају струка и плаћени рад. Не желимо да Српска треба буде позната по јефтиној радној снази, већ да почнемо разговарати са Владом о стварању амбијента у коме радници могу да живе од свог рада и не напуштају Републику", поручио је Марић.

Конгресу у Банском двору присуствују бројни синдикалци из свих сектора и радници из цијеле Српске, као и бројне званице из јавног и друштвеног живота.