ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/08/2019

ПОДРЖАН УГОВОР О ИСПОРУЦИ ВОДЕ ФЕДЕРАЛНОМ САРАЈЕВУ

 

ПАЛЕ, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Скупштина општине Пале верификовала је данас потписивање уговора о испоруци воде са Пала федералном Сарајеву, а дата је и сагласност на измјену цјеновника испоруке.

 

Ова одлука на данашњој тематској сједници донесена је једногласно, а ријеч је о уговору предузећа "Водовод и канализација", општине Пале и Кантона Сарајево о наставку дистрибуције воде за пиће.

Према овој одлуци, чија ће примјена тећи од 1. августа, нова нижа цијене воде за грађане федералног Сарајева износиће 38 фенинга по метру кубном.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је након сједнице у изјави новинарима оцијенио економски оправданом данашњу одлуку, којом је испорука воде федералном Сарајеву са 50 снижена на 38 фенинга по метру кубном.

Југовић сматра да би тај износ, уз уговорене количине воде за испоруку, био довољан да се сачува ликвидност паљанског водовода и његова основна дјелатност.

Он је нагласио да ово паљанско предузеће треба да путем уштеда и смањења губитака допринесе бољем кориштењу и дистрибуцији воде, да би се у догледно вријеме створили услови заснижавање цијене воде за становнике Пала, која данас износи 80 фенинга по метру кубном.

Југовић каже да ове одлуке важе до краја ове године и да ће све вријеме бити праћена реализација дистрибуције воде са Пала, те да ће цијене бити кориговане ако буде потребно.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица изразио је задовољство једногласном одлуком локалног парламента који је данас први пут разматрао цијене комуналних услуга, што је раније било у искључивој надлежности начелника општине.

Он је истакао да и одборници и начелник треба да раде у интересу грађана, без обзира на политичку припадност.

На сједници није прихваћена тачка дневног реда коју је предложио одборник СДС-а Никола Благојевић којом се тражи смањење цијене воде на Палама у истом проценту као и за грађане федералног Сарајева.

Благојевић је рекао да СДС није против сарадње водоводних предузећа са Пала и из федералног Сарајева, али да тај пословни однос мора бити на партнерској основи.

Одборник ПДП-а Владимир Лучић истакао је значај опстанка паљанског водовода и његових радника, али и упозорио на одређене мањкавости гаранција у поменутом уговору.

Самостални одборник Ацо Станишић сматра да иза потеза СДС-а стоји кадровска комбинаторика којом би на чело водовода на Палама дошао кадар СДС-а.

Самостални одборник Борислав Лазић сматра да су управа и менаџмент предузећа припремили добру одлуку и понудили добру цијену воде намијењене за испоруку у федерално Сарајево.

Директор предузећа "Водовод и канализација" Дејан Којић рекао је да без испоруке воде у Сарајево, губитак паљанског водовода на годишњем нивоу износи око 460.000 КМ.

Он је навео да је просјек испоруке воде са Пала у Сарајево у прошлој и претпрошлој години био 1,6 милиона метара кубних воде и да би, ако тај тренд буде настављен у приближном износу, паљанско предузеће инкасирало од 600.000 до 700.000 КМ годишње, што би га чинило ликвидним.

Којић је нагласио да је подршка потписивању овог уговора паљанског и сарајевског водовода у директној вези са опстанком и будућности "Водовода и канализације" Пале.

На данашњој сједници утврђена је и цијена испоруке воде по велепродајној цијени, за велике потрошаче на Палама, као што је Ски-центар "Равна планина", а која ће износити 25 фенинга по метру кубном, а ту цијену плаћа и Олимпијски центар "Јахорина".