ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/08/2019

"БРАНКОВА НАГРАДА" 22-ГОДИШЊОЈ ПЈЕСНИКИЊИ КРИСТИНИ МИЛОСАВЉЕВИЋ

 

НОВИ САД, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Млада пјесникиња Кристина Милосављевић овогодишњи је добитник престижне 59. "Бранкове награде", коју традиционално додјељује Друштво књижевника Војводине, саопштио је данас жири за додјелу тог признања.

 

"Бранкова награда" 22-годишњој Милосављевић припала је за књигу пјесама "Пиши кад стигнеш" у издању "ППМ Енклава" из Београда.

Награда ће Милосављевићевој бити уручена током 14. међународног новосадског књижевног фестивала који ће у Новом Саду бити одржан од 26. до 29. августа.

Жири Друштва књижевника Војводине за додјелу "Бранкове награде" чинили су предсједник Бранислав Живановић и чланови Марија Шимоковић и Валентина Чизмар, а одлука је донесена једногласно.

У образложењу жирија наведено је да је књига пјесама "Пиши кад стигнеш", поезија заноса, покрета, интиме и усамљености.

"Путем секвенце успомена и проблеске сећања, језиком који је савремен, јасан, умерено тропичан, непосредан и комуникативан, податан дихотомијама и просторним одредницама споља-унутра, доминира осећање које се гиба и напето осцилира између одсуства и губитка/напуштености, могућности и разочарања, страха и неиспуњења, стида и кривице", истакао је жири, образлажући одлуку.

Из жирија су додали да се поезија Кристине Милосављевић дешава у равни свакодневице са регистром реметилачких фактора на које наилази и из којих настоји да исцрпи неопходну животну есенцију.

"То чини, не би ли указала на парадоксалну егзистенцију субјекта у савременом свету, потцртала његову отуђеност, самоћу и анксиозност, али и жељу и напор да се /само/наметнута просторна и емотивна дистанца на релацији субјекат–свет савлада, снажним импулсом за сусретом, за другим, за чиме лирско Ја жуди кроз своју тескобу", наводи се у саопштењу жирија за додјелу "Бранкове награде".

Жири Друштва књижевника Војводине разматрао је 18 наслова пристиглих на конкурс за "Бранкову награду".