ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/08/2019

НОЋАС ВРХУНАЦ ОВОГОДИШЊЕ КИШЕ МЕТЕОРА

 

ВАШИНГТОН, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Овогодишња киша метеора Перзеиди ноћас ће достићи врхунац, саопштено је из Америчког друштва за изучавање метеора.

 

На интернет страници Америчког друштва за изучавање метеора наводи се да би облаци могли да покваре посматрање Перзеида, кише метеора која ће трајати од вечерас до рано ујутру.

Блогер интернет странице "Акуведер астрономија" Дејв Самјуел изјавио је да се ноћас може појавити и до стотину метеора у 60 минута, те да метеори нису само бројни већ и лијепи, те да остављају сјајан траг за собом на небу.

"Акуведер" упозорава да би посматрање Персеида могао да отежа Мјесец, који ће бити скоро пун и тако одређивати колико метеора се може видјети.

"Перзеиди ће бити најактивнији након поноћи, па све до свитања. Међутим, током ове појаве биће толико метеора, па је могуће да неке од њих видите већ током вечери", нагласио је Самјуел.

"Акуведер" напомиње да би посматрачи требало да држе Мјесец ван видокруга и да гледају тамнији дио неба, што ће повећати шансе да виде метеоре.