ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

НАЈАВЉЕНА БЛОКАДА ПУТЕВА ПРЕМА ЛИВНУ И БИХАЋУ У СЕПТЕМБРУ

 

САРАЈЕВО, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ позвао је данас све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе дан окупације Дрвара и намјере Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље.

 

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је на конференцији за новинаре да се Срби у четири повратничке општине у ФБиХ немају куда и да се налазе у ситуацији да ли ће остати или ићи поново у избјеглиштво.

Радановић је истакао да ће бити организован покушај да се заустави прослава дана када је Сплитска гардијска бригада окупирала Дрвар.

"Знамо да је Дрвар прије рата био апсолутно српска већина са 97 одсто, а они 13. септембра хоће да славе одслобођење Дрвара", рекао је он и запитао се од кога су то они ослобађали Дрвар ако се зна да је тог датума у Дрвар ушла
Сплитска гардијска бригада, људи који никакве везе немају са Дрваром.

Он је нагласио да ће свим средствима супротставити јер Срби који живе у ове четири општине које су већински српске у ФБиХ, имају само један избор или да се одбране или да праве нову избјегличку колону.

Говорећи о мигрантској кризи и најави Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље поред Босанског Петровца, Радановић је рекао да би ово значило да се сви могу иселити из Босанског Петровца, и Срби и Бошњаци.

Према његовим ријечима, и Срби и Бошњаци су једногласно дали подршку резолуцији Општинског вијећа којом се тражи да се обустави премјештање миграната и да ће блокирати путеве из Бихаћа који иду према Петровцу.

Радановић је навео да ће, уколико се настави са овим, блокирати пут према Ливну и Бихаћу или ће колективно морати да напусте своја огњишта.

Он је нагласио да је Одбор за заштиту Срба покренуо иницијативу према Епархији бихаћко-петровачкој за изградњу православне цркве на темељима срушене православне цркве у Меденом Пољу.

"Цијело то подручје гдје желе да населе мигранте је повратничко и то значи директно кршење Анекса седам Дејтонског споразума", рекао је он и додао да су о овим чињеницама упознали и Амбасаду САД, ОЕБС, комплетан дипломатски кор и да се ове четири општине не могу задржати као повратничке ако се ова тендеција настави.

Када је ријеч о споразуму лидера три странке о принципима формирања власти на нивоу БиХ, Радановић је истакао да је Одбор идентификовао као значајан за Србе у ФБиХ да ће се у институцијама на свим нивоима обезбједити заступљеност конститутивних народа.

Он је рекао да то значи да ће у Унско-санском кантону 20 одсто свих запослених бити Срби, а да ће у Тузланском кантону бити око 24 одсто Срби.

Радановић је истакао да се у документу Владе Тузланског кантона види да је од 251 државног службеника Владе овог кантона само четири Србина, а помоћно особље од укупно запослених 196 су само три Србина.

"Ми подржавамо и тачку осам споразума лидера у којој се каже да ће се интензивно проводити мјере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених лица", навео је он и додао да се са овим никако не поклапа мјера премјештања миграната у искључиво повратничке средине.

Радановић наглашава да је јуче писао Мисији ОЕБС-а да ће њихов труд од 24 године који су уложили у повратак у Петровац, Грахово, Гламоч и Дрвар пропасти ако се формирају мигрантски центри.

"Ово је ситуација да ми немамо куд. На територији ФБиХ 2013. године је пописано 2,5 одсто Срба, а просјечан Србин у ФБиХ је стар 62 године", нагласио је он, те додао да ако се покрену ове активности које се најављују да ће се тај проценат свести на један одсто Срба.