ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/08/2019

БЕОГРАД ДА ПРЕСТАНЕ ДА ЛОБИРА ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА КОСОВА

 

БЕОГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што прије обнове дијалог, поручивши да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања самопроглашене независности Косова.

 

У заједникој изјави земаља Квинте - Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД - објављеној на сајту Амбасаде Француске у Београду наглашено је да су владе тих земаља "уједињене у намјери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум, који ће допринијети регионалној стабилности".

Констатовано је да "статус кво" онемогућава напредак самопроглашеног Косова и Србије ка чланству у ЕУ и да једноставно није одржив и да је дошло вријеме "да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив објема странама, који ће обезбиједити безбједну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије".

"Стога позивамо Косово и Србију да, што је брже могуће, обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обје стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан објема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности", наведено је у изјави.

Земље Квинте су истакле да су спремне да кроз подршку високом представнику ЕУ "повећају улогу у процесу", али то не могу да учине "све док обје стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају".