ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

ОБИЉЕЖЕНО 16 ГОДИНА ОД УБИСТВА СРПСКЕ ДЈЕЦЕ НА РИЈЕЦИ БИСТРИЦИ

 

БЕОГРАД, 13. АВГУСTА /СРНА/ - У Спомен-соби "Косметске жртве" у Београду данас је обиљежено 16 година од убиства два дјечака и рањавања четворо српске дјеце док су се купали на ријеци Бистрици у Гораждевцу, те истакнуто да за тај страшан злочин над невином дјецом нико није одговарао.

 

На обиљежавању у организацији Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, наведено је да ће држава Србија наставити да инсистира да одговорни буду процесуирани.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић је истакао да држава Србије неће престати да тражи правду.

"Наша обавеза је да негујемо сећање на жртве, али и да тражимо правду", рекао је Ђорђевић.

Директор Канцеларије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић је нагласио да тај као и други злочини над Србима Космету неће бити заборављени.

"Обележаваћемо их како се не би заборавиле жртве и злочини, али како се не би заборавили злочинци који су их починили", рекао је Одаловић.

Он је нагласио да је једини гријех страдале и рањене дјеце био то што су били Срби, додавши да је то био једни гријех и побијених жетеоца у Старом Грацку и рудара Белаћевца.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да тај стравичан злочин представља мрљу на образу међународне заједнице.

"То што истина и правда нису задовољени најбоље говори да зло на Косову и Метохији не спава и да је присутна мржња према Србима који желе да ту опстану и остану", рекао је Петковић.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да свако јутро служи за све жртве, као и да се моли како би се дошло до истине и помирење.

"Моја бол, као бискупа већа је од ваше боли...Све ваше патње су у мом срцу врло дубоку", рекао је Хочевар.

Обиљежавању су присуствовали чланови породице страдале дјеце, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, као и представници Српске православне цркве и јеврејске заједнице.

Непознате особе су 13. августа 2003. године из аутоматског оружја убиле Пантелију Дакића /12/ и Ивана Јововића /19/, а тада су тешко рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Злочин који су, највјероватније, извршили албански терористи са циљем етничког чишћења Космета од Срба, обавијен је велом тајне, а Еулекс је као и претходно Унмик обуставио истрагу због наводног недостатка доказа.

Прије 16 године у дјецу која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака у два рафала и једном појединачно.

Усљед недостатка доказа, десетак година касније Еулекс је затворио истрагу коју је преузео од Унмика.

Нападачи на српску дјецу нису откривени и поред обећања тадашњег шефа Унмик полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио Унмик.

Унмик је тада саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из `калашњикова` на групу од око 50 дјеце и младих из гораждевачке енклаве".

Злочин су осудили домаћи и међународни званичници, а тим поводом одржана је и хитна сједница Савјета безбједности УН.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: