ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/08/2019

ШПЕДИТЕРИ И ПРЕВИЗНИЦИ ОДУСТАЛИ ОД БЛОКАДЕ И ЧЕКАЈУ ДОГОВОР СА УИО

 

БИЈЕЉИНА, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Шпедитери на граничном прелазу Рача одустали су од блокаде царинског терминала планиране за четвртак, 15. август, као знак добре воље за подршку коју им је пружило Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, изјавила је Срни представник шпедитера Радмила Копривица.

 

Она каже да су на данашњем састанку са министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем указали на проблеме због намјере Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ о измјештању царинског терминала са Раче, те да су добили увјеравање да ће ово министарство учинити све да напокон дође до састанка незадовољних шпедитера и превозника са одговорнима у УИО БиХ.

"Пошто су нас у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске саслушали, показали разумијевање за наше проблеме и изашли нам у сурет, ми ћемо одустати од блокада, очекајући састанак са УИО", навела је Копривица.

Према њеним ријечима, у току је покушај усаглашавања термина састанка незадовољних шпедитера и превозника са одговорнима у УИО, до којег ће, вјероватно, доћи 21. августа.

Захтјев шпедитера за останак терминала на Рачи подржавају и превозници из Републике Српске којих има више од хиљаду.

Предсједник Удружења превозника за домаћи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је данас Срни да превозници и шпедитери неће блокирати царински терминал на прелазу Рача до наредне сриједе, 21. августа, када се очекује састанак са представницима УИО БиХ.

"Нисмо у принципу одустали од блокаде на граничном прелазу Рача, јер, уколико не дође до тог састанка, онда са њима /са УИО/ немамо шта више причати. Организоваћемо сталне блокаде на Рачи и тамо ћемо их чекати, а не да ми долазимо њима у Бањалуку", поручио је Грбић.

Он је напоменуо да је делегација превозника и шпедитера на данашњем састанаку са Трнинићем и представницима Привредне коморе Српске добила подршку од надлежних институција Српске.

Грбић је навео и да им је на састанку речено да ће им бити пружена помоћ за рјешавање тог проблема на обострану корист, као и да је Трнинић тражио да се одустане од протеста који ником неће донијети добро.

"Чули смо се и са представницима УИО који су изразили жељу да се закаже састанак идућу сриједу, вјероватно у њиховом просторијама. Пристали смо и затражили да буду присутни и представници Министарства саобраћаја и веза Српске и Привредне коморе Српске", рекао је Грбић.

Нагласивши да су шпедитери и превозници и даље против премјештања терминала са прелаза Рача на другу локацију, за шта имају и подршку надлежних институција, Грбић је навео да би такав корак изазвао додатне трошкове.

Он је најавио да ће од УИО тражити и да одржава постојећи терминал на Рачи, који је сада у катастрофалним условима.

УИО БиХ најавила је измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача због чега су шпедитери у неколико наврата обустављали рад.

На овом терминалу се у просјеку дневно обрађују од 200 до 300 царинских папира, а годишњи приход који УИО убире на царинском терминалу Рача је три милиона КМ.