ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

РУДАРИ ИЗ ЈАМЕ "СТРАЊАНИ" ИЗАШЛИ НА ПОВРШИНУ

 

САРАЈЕВО, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Након 20 часова проведених у јами "Страњани" Рудника мрког угља Зеница, 17 рудара који су одбили да изађу из јаме у знак протеста због недовољног броја радника, изашло је на површину јер је са директором Рудника Невзетом Вршкићем постигнут договор.

 

Вршкић је данас око 11.00 часова поново дошао у рудник "Страњани" гдје је са незадовољним рударима договорио задовољавајуће мјере, након чега су они пристали напустити јаму.

"Обећали смо један дио накнада, да на неки начин смањимо норму, а 10 радника из `Распоточја` неће у овом моменту ићи из те јаме, јер доле имамо сложену ситуацију са широким челом", рекао је Вршкић.

Он је додао да је с "Електропривредом" усаглашено да се у што краћем периоду прими одређени број радника који им недостаје у процесу производње, преносе федерални медији.

Рудари који су узашли из јаме, данас неће моћи наставити производњу.

Инспекција ће обавити потребне контроле у јами, а производња се очекује у трећој смјени.

Јуче је 17 рудара друге смјене сишло у јаму "Страњани" и одбило да ради, али и изађе из јаме док се не постигне договор с управом Рудника о пријему нових радника, односно, враћању њихових колега из јаме "Распоточје".

Након 20.00 часова проведених стотине метара испод земље и интервенције Хитне помоћи постигнут је договор, а рудари су изашли на површину.