ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

НЕГИРАЊЕ СРПСКЕ ДУХОВНЕ БАШТИНЕ ЈЕ БЕСМИСЛИЦА

 

БЕОГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Министарство културе и информисања Србије је данас ставове приштинских званичника о негирању српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији назвало бесмислицама и позвало их да се обавијесте о чињеницама из бројних домаћих и међународних извора.

 

"Потпредседник такозване косовске владе у оставци Енвер Хоџај, који је изјавио да `Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје`, требало би да у себи пронађе снагу да погледа истини у очи и обавести се о чињеницама у бројним домаћим и међународним, научним и стручним изворима", саопштено је из Министарства.

Из Министарства су навели и да су у дилеми да ли да позову Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина, или да га охрабре да то чини и даље, како би свјетску јавност детаљно упознао о агресивним покушајима отимања српског културног насљеђа на Косову и Метохији од такозваних приштинских власти.

"Остављамо Хоџају да се сам определи за једну од ове две перспективе", наведено је у саопштењу, те указано да је Приштина свој став о српском културном насљеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свијету показала и 2004. године, током мартовског погрома.

У саопштењу се подсјећа да су у монографији "Црква Св. Николе - Катедрала Новог Брда", еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића дати резултати истраживања вршених 2015. и 2016. године на овом терену и да су јасно доказани поријекло и стил овог храма.

"Поновићемо оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду", наведено је из Министарства културе и информисање Србије.

Из Министарства додају да би "приштинске власти" требало да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног насљеђа на Косову и Метохији.

"Желимо им сваки успех у том изазовном подухвату", истиче се у саопштењу у коме је наглашено и да "раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији сјаји кроз векове и да је понос европске и светске културе и то ће заувек бити".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: