ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/08/2019

НАСТАВЉЕНИ ЛЕТОВИ НА МЕЂУНАРОДНОМ АЕРОДРОМУ

 

ХОНГ КОНГ, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Летови на Међународном аеродрому у Хонг Конгу настављени су након ометања његовог рада два дана која су била обиљежена насиљем и која су приказала тешку ситуацију и демонстраната и власти у овој специјалној кинеској аутономној области.

 

Око 30 демонстраната остало је да кампује у дијелу аеродрома за доласке, дан након масовних демонстрација и насиља које је проузроковало одгађање око стотину летова, након што је у понедјељак, 12. августа, већ отказано око 200 летова.

На аеродрому су постављени додатни контролни положаји, али се чини да се пријављивање и летови врше нормално, јавио је АП.

Демонстранти су побацали памфлете и постере по поду терминала, али нису ометали путнике, док су на интернету слали писма и промотивни материјал у којима се извињавају путницима и јавности због непријатности током претходних пет дана на аеродрому.

"Није нам намјера да узрокујемо одгађање ваших летова и не желимо да вам изазивамо непријатности. Молимо вас за разумијевање и опроштај усљед наставка борбе младих у Хонг Конгу за права и демократију", истиче се у писму упућеном јавности.

Демонстранти и полиција сукобили су се касно синоћ на аеродрому у Хонг Конгу гдје су други дан заредом били отказани летови.

Демонстрације у Хонг Конгу почеле су 9. јуна због спорног нацрта закона који би омогућавао да криминалци буду испоручени пред судове у копненом дијелу Кине. Спорни нацрт је суспендован.

Хонг Конг је 1997. године враћен под контролу Кине, али до 2047. године има одвојен правни систем на основу договора "једна земља, два система".