ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

СКОПЉЕ ПОГАЗИЛО СУШТИНУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

 

БЕОГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Надлежни органи Сјеверне Македоније су одлуком да не постоје услови да Србији буде изручен Томор Морина, осумњичен за ратне злочине, погазили суштину међународног права и дубоко повриједили сјећање на све невине жртве које су страдале од тог бившег припадника терористичке ОВК, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

 

"Не може постојати оправдање да неко ко је осумњичен за ратне злочине над цивилима буде пуштен на слободу, уместо да одговара за смрт многих недужних људи", навео је Стефановић у писаној изјави.

Он је истакао да је недопустиво да се у оваквим случајевима било која земља води политиком, што је у овом случају више него очигледно, указавши да свако мијешање политике у право увијек доноси нову неправду и увреду за жртве, саопштено је из МУП-а Србије.

Према Стефановићевим ријечима, за жаљење је и чињеница да су поједини приштински медији и званичници убрзо након хапшења рекли каква ће одлука бити, што баца сијенку на регуларност цијелог поступка.

"Потерница Србије за Морином наравно остаје на снази, ратни злочини не застаревају и зато очекујем да он, кад-тад, одговара за тешке злочине које је починио на Косову и Метохији", поручио је Стефановић.

Врховни суд Сјеверне Македоније одлучио је да не изручи Томора Морину Србији.

У образложењу се наводи да је Морина "држављанин Косова и Велике Британије", а не Србије, те да је кривично дјело за које се терети почињено на, како је наведено, "територији Републике Косово", која је под управом УН према резолуцији Савјета безбједности 1244 из 10. јуна 1999. године.

Tакође, у образложењу се наводи да је Косово независно од 2008. године, као и да Сјеверна Македонија признаје ту независност.

У рјешењу Врховног суда није наведено остаје ли Морина у притвору до одлуке министра правде о екстрадицији.

Бивши припадник терористичке ОВК Томор Морина ухапшен је прије неколико дана на граничном прелазу Блаце на основу Интерполове потјернице.

Морина је оптужен за злочине против човјечности на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

Претходно је Кривично вијеће Основног кривичног суда у Скопљу донијело рјешење да нису успуњени услови за екстрадицију Морине.