ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

ТРИНАЕСТОГОДИШЊАК ЖЕЛИ ДА НАПРАВИ САТЕЛИТ ЗА АГРОКУЛТУРУ

 

БАЊАЛУКА, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Тринаестогодишњи Дејан Лукић из Брода, чији је пројекат наносателита прихватила америчка свемирска агенција НАСА, каже да жели да направи и сателит за агрокултуру, како би помогао људима који се баве тим послом.

 

"Tај сателит би пратио фацилитацију, вријеме и земљиште и све у вези са тим, како би могао што више да помогне људима који узгајају своје културе", рекао је Лукић за "Независне новине".

Лукић, који се од малих ногу почео интересовати за науку, испричао је како се на интернету пријавио на конкурс агенције НАСА, која му је прихватила пројекат наносателита, те о томе како су реаговали његови најближи.

"Мама се тресла када је сазнала да ми је НАСА прихватила пројекат, а дјед је сазнао тек из новина. Одлично сам се осјећао када се све то десило и прво нисам могао вјеровати да ми је највећа свјетска агенција за аеронаутику прихватила пројекат", рекао је Лукић.

Он је додао да ће, уколико Хрвати прије не направе свој, његов сателит бити први у овом дијелу Европе и Балкана.

Лукић каже да му је мејл два дана био блокиран, јер су га контактирале бројне свјетске компаније заинтересоване за сарадњу са њим.

Другари у школи, како је рекао, обично не разумију значај његовог пројекта и већином сматрају да је то нека цигла која иде у свемир.

Лукићев сателит ће бити капија другим сателитима у геостационарној орбити, те ће пружати сигнале у већој фреквенцији него у тим геостационарним сателитима назад на земљу.

То ће, како је рекао, омогућити бржи пренос података до 4.000 гигабита у секунди, а лансирање сателита ће бити највјероватније 25. маја сљедеће године, и то путем ракете "фалкон 9", која је једна од најсавременијих на свијету.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је на пријему за младог генија Дејана Лукића рекла да ће кабинет предсједника и Влада Српске заједнички финансирати реализацију његовог пројекта.