ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти19/08/2019

ДАНАС 105 ГОДИНА ОД ЦЕРСКЕ БИТКЕ

 

БЕОГРАД, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Данас се навршава 105 година од Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату и прве побједе савезничке војске.

 

Из Владе Србије је најављено да ће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас у 10.00 часова предводити државну церемонију поводом обиљежавања 105 година од Церске битке у оквиру спомен-комплекса "Церска битка", у мјесту Текериш код Лознице.

Церемонијом је предвиђено полагање вијенаца и одавање почасти, пригодан умјетнички програм и протоколарна обраћања.

Српска војска је преко Дрине одбацила надмоћнију аустроугарску војску, која је у августу 1914. године доживјела први велики пораз у Првом свјетском рату.

Церска битка се одиграла средином августа 1914. године, а за успјешно командовање и побједу над аустроугарском војском генерал Степа Степановић унапријеђен је у војводу.

Церска битка је прва у српској историји у којој је прекршен ланац командовања, пошто је војвода Радомир Путник чекао исход аустроугарских операција, а генерал Степа Степановић је схватио значај планине Цер и образовао Церску ударну групу са којом је самоиницијативно заузео коте Тројан и Косанин град.

Тих дана се борило 180.000 српских војника, а погинуло је између 3.000 и 5.000. Аустроугарска војска је претрпјела дупло веће губитке.

Новинари су извјештавали о томе дивећи се српским војницима, за које су писали како добро знају да бране своју земљу.

Аустријски новинар тада је написао да је аустроугарска армија "потучена и да се налази у безобзирном, дивљем и паничном бјекству".

"Једна потучена војска... не, једна разбијена руља јурила је у безумном страху према граници. Сјајни су момци ови Срби. Они знају да бране земљу", писао је тада аустријски новинар.

На мјесту гдје су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке подигнут је споменик, који је откривен на Видовдан 1928. године.