ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/08/2019

ПОЧЕТНА ЦИЈЕНА НОВОГ РОДА КУКУРУЗА НЕЋЕ ПРЕЋИ 0,12 ЕВРА ПО КИЛОГРАМУ

 

Кукуруз у Србији у посљедњих пет година изгубио доминантну позицију у сјетвеној структури, упркос чињеници да се и даље највише сије... Временске прилике повољно су утицале на овогодишњи принос кукуруза те се по хектару очекује принос од 6,4 до 6,8 тона.

 

Разговарао: Слободан КОВАЧЕВИЋ

НОВИ САД, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Агроаналитичар из Новог Сада Жарко Галетин процјeњује да почетна цијена новог рода кукуруза у Србији у вријеме жетве неће прећи 14 динара /око 0,12 евра/ по килограму без урачунатог пореза на додатну вриједност /ПДВ/.

"Цена кукуруза новог рода стартоваће с 13,5 динара /0,11 евра/ до, највише, 14 динара по килограму без ПДВ-а. То није неочекивано, јер је таква цена била и прошле године у доба жетве кукуруза", напомиње Галетин за Срну.

Он истиче да је незахвално прогнозирати цијену новог рода кукуруза, јер је та ратарска култура изложена великим тржишним ризицима.

Ризици леже, прије свега, у сасвим солидној понуди кукуруза, како на свјетском и регионалном тржишту, тако и локалном, домаћем.

"Очекивани добри приноси кукуруза на тим тржиштима сигуно ће оборити његову почетну цену. Поготово у првим месецима после жетве кукуруза, кад ће приноси извршити значајан притисак на страни понуде. Зато није реално очекивати у Србији добру цену те културе. То је разлог што домаћим произвођачима морамо објаснити да не гаје превелика очекивања у погледу прве цене кукуруза", истиче Галетин.

Као познавалац аграрних прилика у Србији, Галетин сматра да, ипак, неће бити све тако црно, кад је ријеч о цијени новог рода "жутог зрна".

"Како време од жетве буде одмицало, тако ће цена кукуруза помало расти у односу на почетну. Колико - то је већ друго питање. Али оно што нашим произвођачима може да иде у прилог јесте значајан раст светске тражње, пре свега највећег потрошача кукуруза – Кине", напомње он.

Управо то је разлог што је ниво свјетских залиха кукуруза у овом тренутку на петогодишњем минимуму.

Галетин сматра да би та околност могла да утиче да у неком периоду пред крај године или касније на прољеће наредне године, цијена новог кукуруза премаши ниво максималне цијене прошлогодишњег рода, која је износила 16,5 динара /око 0,14 евра/, по килограму без ПДВ-а.

"Велика је вероватноћа да ће се управо такав расплет ситуације на тржишту и десити. Да ли ће то бити цена од 17 динара /нешто више од 0,14 евра/, по килограму или више, зависиће од много околности, које у овом тренутку не можемо ни да претпоставимо", објашњава Галетин.

Он истиче да су временске прилике повољно утицале на овогодишњи принос кукуруза у Србији те да очекује принос по хектару од 6,4 до 6,8 тона.

Наводећи да је ове године у Србији под кукурузом засијано нешто више од 900.000 хектара, он прецизира да би укупан овогодишњи принос требало да буде шест милиона тона.

"Тај принос потпуно би затворио домаће билансне потребе и ослободио извозни вишак од око два милиона тона кукуруза, што ће Србију сврстати међу референтне извознике, односно међу десет највећих извозника у свету", оцјењује Галетин.

Он упозорава да је кукуруз у Србији у посљедњих пет година изгубио апсолутно доминантну позицију у сјетвеној структури, упркос чињеници да се он и даље највише сије.

"Све до пре пет-десет година кукуруз је заузимао редовно више од милион хектара на нашим пољима. Мало је вероватно да ће кукуруз вратити ове изгубљене површине које су очигледно заузеле неке интензивније ратарске културе, попут воћа и делом поврћа", закључује Галетин.

Први купопродајни уговор кукуруза новог рода закључен је на новосадској Продуктној берзи по цијени од 13,7 динара /нешто више од 0,11 евра/, по килограму без урачунатог ПДВ-а.

Почетак овогодишње жетве кукуруза очекује се у првој половини септембра. Прошле године у Србији је кукурузом било засијано око 900 хиљада хектара, а укупан принос износио је око 7,2 милиона тона.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: