ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости19/08/2019

БЕЛКА И СТРЕЛКА У КОСМОСУ - ОБОРЕН ПРВИ РЕКОРД У ДУЖИНИ МИСИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Космонаути су кроз историју били веома запослени 19. августа - тај датум пун је свемирских експедиција.

 

Тако је на данашњи дан 1960. совјетски сателит "Спутњик 5" лансиран у орбиту око Земље носећи псе Белку и Стрелку.

Оне су биле први пси који су послати у свемир послије чувене Лајке да би се видјело да ли жива бића могу да живе у свемиру.

Провели су дан у умјетном сателиту "Спутњик 5" рије него што су сигурно враћени на земљу.

Заједно с Белком и Стрелком "посаду" је чинило и 40 мишева, два сива зеца, пацови, биљке и гљиве.

Стрелка је имала шест штенаца, од којих је једног под именом Пушинка /Пахуљица/ тадашњи совјетски премијер Никита Хрушчов поклонио Каролини Кенеди, кћерки америчког предсједника Џона Кенедија.

На данашњи дан 1979. руски космонаути Владимир Љаков и Валериј Рјумин вратили су се на Земљу васионским бродом "Сојуз 34" послије тада рекордних 175 дана проведених у свемиру.

Након њих, људске мисије у свемиру биће све дуже, па су амерички и руски космонаут Скот Кели и Михаил Корњенко провели годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру студије о физиолошким и психолошким ефектима дугог боравка у орбити као дио припрема за будуће мисије за Марс.

Дана 19. августа 1996. шест руских, француских и америчких космонаута сусрело се на Међународној космичкој станици "Мир", укључујући Клоди Андре Дезе, прву Францускињу у космосу.

У свемир су, иначе, ишле жене из Русије и СССР-а, из САД, Кине, Француске, Италије, Јапана, Јужне Кореје, те жене иранског и индијског поријекла.

Вјероватно је најпознатија жена космонаут Валентина Владимировна Tерјешкова из СССР-а.

Деветнаест година након Tерјешкове Совјети поново шаљу жену у свемир - Свјетлану Јевгенијевну Савицкају. Она је прва жена која је обавила активност у отвореном свемиру.

О 1983. слиједи читав низ Американки у свемиру: прва је била Сели Рајд, по професији физичар и инжењер.

Она је аплицирала за астронаута видјеши оглас у студентском часопису "Стенфорда" и на крају је успјела ући међу 35 кандидата од 3.000 пријављених.

Жене су учествовале и у трагичној мисији "Челенџера" 1986, који је експлодирао одмах након полијетања.

Међу седам чланова страдале поаде биле су и свије жене: Џудит Ресник и Криста Мекалиф.