ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/08/2019

У ТОКУ ОБУКА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКЕ МЕДИЈАТОРЕ

 

БРЧКО, 20. АВГУСТА /СРНА/ - У Другој основној школи у Брчком у току је обука наставникa из свих 15 основних школа за школске медијаторе ради превенције вршњачког насиља.

 

Наставница математике у Другој основној школи Снежана Лукић рекла је новинарима да су обуке дио пројекта "Школска медијација" који се проводи трећу годину за редом и да је у плану да у њега буду укључени професори и ученици средњих школа.

"У протекле двије године, захваљујући медијацији, успјешно смо ријешили више конфликтиних ситуација међу ученицима и спријечили њихов даљи развој", рекла је Лукићева.

Она је појаснила да медијација подразумијева рјешавање конфликта разговором.

"Када примијете проблем међу вршњацима, обучени ученици медијатори одмах реагују и позову их на разговор. Уколико ученици који имају проблем не желе да разговарају са медијаторима, онда тај разговор обављају наставници медијатори", појаснила је Лукићева.

Пројекат проводи Организација за јачање људске безбједности из Словеније, уз подршку Министарства спољних послова Републике Словеније путем Програма развојне сарадње.

Представник Организације за јачање људске безбједности из Словеније Мартин Силић рекао је да обуку наставника врше стручњаци за медијацију из Словеније.

"Желимо да оспособимо не само школске медијаторе, него и тренере медијаторе да би наставили обучавање наставника, а они ученика по завршетку пројекта. Потребно је и да формирају асоцијацију која би им обезбјеђивала донаторска средства за даљи самосталан рад", рекао је Силић новинарима.

Пројекат "Школски медијатор" на подручју БиХ проводи се од 2017. године, трајаће још годину дана, а у њега су укључене основне школе у Брчком, Грачаници, Добоју, Броду, Дервенти, Tузли и Мостару.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: