ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/08/2019

РАДАНОВИЋ: ПРАВА СРБА БИЋЕ ЗАШТИЋЕНА

 

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - На данашњем састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ договорене су мјере помоћи Србима у ФБиХ које ће стабилизовати ситуацију и умирити српски народ у Босанском Петровцу, Гламочу, Грахову и Дрвару, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

 

"Добили смо безусловну подршку српског члана Предсједништва. Све ће бити како треба и српски народ у ФБиХ може мирно спавати. Презадовољан сам данашњим састанком. Прва Срба биће заштићена", истакао је Радановић након данашњег састанка у Бањалуци, којем су присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић, министар правде Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар финансија Српске Зора Видовић и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић.

Он је у изјави новинарима навео да је поред миграционе кризе, на састанку било ријечи и о најави Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић рекао је да је ова локална заједница донијела резолуцију која се противи изградњи миграционог центра у Меденом Пољу на подручју ове општине, те траже савезнике у рјешавању овог питања.

"Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници Владе Српске пружили су нам моралну, финансијску и сваку другу подршку за наше активности. Ако се остане при намјери да се мигранти смјесте у Меденом Пољу, кренућемо и са другим репресивним мјерама и протестима према таквој одлуци и бићемо сложни", поручио је Прошић.

Прошић је новинарима рекао да је Додик навео да је против репресивних мјера без пријеке потребе, те да треба бити опрезан код безбједносне ситуације.

Он је нагласио да су сви, без обзира на вјерску и националну припадност у Босанском Петровцу против таквог начина рјешавања мигрантске кризе, јер се коси са свим хуманим и законским нормама.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са начелницима општина Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар о положају Срба у општинама у Федерацији БиХ и мигрантској кризи.

На састанку је разговарано и о најави Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, као и намјери да се у Меденом Пољу смјесте мигранти.

Додик је раније рекао да се противи одлуци ХДЗ-а Ливањског кантона који покушава да организује обиљежавање наводног ослобођење Дрвара, те најавио да ће бити тамо на дан када је то заказано.