ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија21/08/2019

ЂОКИЋ: ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР ЈЕ НАЈВАЖНИЈА РАЗВОЈНА СМЈЕРНИЦА

 

БИЈЕЉИНА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Предузеће "Електро-Бијељина" и домаћи конзорцијум "Телегруп" потписали су данас у Бијељини уговор о реконструкцији електромреже у регији вриједан 22,5 милиона КМ.

 

Вршилац дужности директора "Електро-Бијељине" Васо Арсеновић рекао је новинарима да ће у реконструкцију средњенапонске и нисконапонске мреже бити уложено 15 милиона КМ из кредита Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и 7,5 милиона КМ властитих средстава предузећа које послује у саставу "Електропривреде Републике Српске".

"У овом пројекту биће ангажовани домаћи извођачи који ће испоручивати више од 90 одсто материјала и тиме упослити своје капацитете, наши корисници имаће стабилније снабдијевање енергијом и квалитетнију испоруку, а предузеће ће смањити своје трошкове и остваривати уштеде од неколико милиона марака сваке године", навео је Арсеновић.

Оперативни директор фирме "Телегруп" Александар Антуновић изразио је задовољство што је ова локална компанија успјела да се избори за посао уз ригорозне захтјеве ЕБРД-а и најавио наставак упошљавања домаћих капацитета.

"Задовољство је видјети огроман инвестициони циклус Владе Републике Српске", нагласио је Антуновић и навео да овакви пројекти, у чијем су фокусу локалне компаније, помажу да се заустави одлазак људи са ових простора.

Он је најавио да ће "Телегруп" која послује у осам земаља упошљавати локалне произвођаче укључујући их у своје интернационалне пројекте, да би тако индиректно радили на развоју Републике Српске.

Потписивању уговора у сједишту "Електро-Бијељине" присуствовао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић, који је истакао да Република Српска наставља да улаже у сектор енергетике као њену најважнију развојну смјерницу.

"Република Српска је по том питању веома добро инвестиционо подручје и сви партнери који са нама сарађују у енергетском сектору задовољни су оним што им је пружила Република Српска, а и ми смо задовољнио оним што партнери извршавају као своје обавезе према Српској", рекао је Ђокић.

Он је навео да инвестиција у Семберију од 22,5 милиона КМ представља наставак улагања Владе Републике Српске у ову велику регију у коју је у посљедње четири године у енергетски сектор инвестирано више него у претходних 40, у оквиру пројеката уградње електрофилтера у Термоелектрани "Угљевик", чија је вриједност 20 милиона КМ и пројекат одсумпоравање димних гасова вриједности 80 милиона евра.

"То говори да смо као Влада водили одговорну политику и да и даље радимо на томе да спроводећи Стратегију развоја ерегетике која је дефинисана до 2035. године градимо нове капацитете и настављамо инвестирање у енергетски сектор", оцијенио је Ђокић.

Ресорни министар је похвалио менаџмент "Електро-Бијељине" и њихово настојање да побољшају пословање и квалитет услуга, а као посебно важно указао је на партнерство са локалном компанијом у овом великом инвестиционом пројекту, што доприноси привредном развоју Републике Српске.

"Овдје имамо и партнерство са ЕБРД-ом и захвални смо им што су партнери Републике Српске на овом и другим енергетским пројектима гдје се појављују као инвеститори, што свједочи да је политика Владе Српске политика повезивања и сарадње", истакао је Ђокић.

Он је најавио наставак изградње енергетских објеката у Републици Српској, као што су "Дабар" и хидроелектране на ријеци Бистрици, те заједно са Србијом реализацију пројеката "Бук Бијела", Фоча и Паунци.

"Врло нам је драго да је Србија партнер Републици Српској у енергетском сектору и желимо да то партнерство јачамо у наредним годинама, да се још више повезујемо као Република и као народ, а квалитет тог повезивање најбоље се може видјети када заједно инвестирамо у једну или другу државу или се појављујемо заједно на важним пројектима", навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је планирана и изградња вјетроелектрана велике снаге, наставак изградње соларних електране велике снаге и наставак градње малих хидроелектрана, којих је у посљедње четири године изграђено 30, а у току је изградња 10 таквих електрана.