ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/08/2019

ОЧУВАТИ И ПОЈАЧАТИ КАПАЦИТЕТ И АУТОНОМИЈУ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је интерес Републике Српске очувати и појачати њен капацитет и аутономију, те што самосталније водити политике, јер то дозвољава Устав БиХ.

 

"Уставом БиХ је прописано да Република Српска и Федерација БиХ чине БиХ. То значи да онај ко саставља БиХ уноси политике унутра, а не добија политике са стране", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик који је и лидер СНСД-а каже да ова странка не поставља услове, те да ће штета за БиХ бити уколико власт не буде форемирана.

"Показало се годинама да БиХ не може да функционише. Хоћемо да уђемо у Савјет министара, али они бране и не дозвољавају једном народу који је на изборима изабрао своје представнике да буде легитимно представљен на нивоу заједничких институција и то је суштина, а не НАТО", нагласио је Додик.

Он је рекао да ће се у БиХ сломити многе заблуде о томе како формирати, централизовати и либерализовати БиХ.

"У БиХ можемо покушати да дођемо до договора на бази Дејтона да се Републици Српској врате надлежности које су јој отете и да заједно са другим народима на овом простору градимо политике које могу да буду заједничке и одрживе", сматра Додик.

Он поручује да у БиХ неће бити рата, ни сукоба, те оцјењује да су то све измишљотине да би се плашио народ.

Додик је позвао српски народ да снажно стане иза политика које се воде на очувању Републике Српске, истичући да је то једино што гарантује будућност.

"Никакав интервенционизам међународне заједнице више није могућ. Позивам Бошњаке и Хрвате да се коначно договоримо, односно да БиХ функционише без наметања странаца", рекао је Додик.

Он сматра да је потребно вратити Републику Српску у дејтонску позицију и да није спорно да Српска буде саставни дио БиХ, како то и пише у Уставу БиХ.

"Уколико нас будете оспоравали, не гарантујем да се у Републици Српској неће створити кључна подршка за њен статус", закључио је Додик.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: