ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/08/2019

ДОДИК: ИВАНИЋ ЈЕ ГЛАСАО ЗА НАТО

 

БАЊАЛУКА, 21. АВГУСTА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је његов претходник Младен Иванић гласао да је стратешки циљ БиХ пут у НАТО, те да ниједном није потегао заштиту виталног интереса Срба у БиХ.

 

Додик је рекао да не мора да поштује то што је Иванић урадио у времену када је Народна скупштина Републике Српске осам мјесеци раније потврдила војну неутралност Српске.

"Иванић није поштовао одлуку парламента, али ја је поштујем. Када год будем имао дилему шта да урадим, тражићу њен став. Дакле, Српска је мјесто коначних одлука, а не БиХ, иако неко покушава да је наметне у том смислу. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа и то мора да се поштује", нагласио је Додик.

Он је навео да се у прошлости гласало у вези са НАТО-ом, али да тада није било поменуте одлуке о војној неутралности.

"Не кажем да у прошлости није било разних одлука, али када је Народна скупштина усвојила одлуку о војној неутралности, то је нешто сасвим друго... Не пада ми на памет да се понашам мимо одлука парламента Српске и то је поента", рекао је Додик ра и додао ће поштовати ставове институција Српске док год буде имао изборну подршку становника Републике.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске изјавио да му је важна стабилна и јединствена Српска, поготово након тога што је народ одлучио и поручио на протеклим општим изборима.

"Влада коју предводи Радован Вишковић ради добро и има двотрећинску подршку парламента Српске. То одређује политички живот у Српској, а не опозиција која има проблем са легитимитетом и слично. У времену које долази постојаће питања које ћемо морати заједнички да одредимо и направимо што јачу позицију Српске. Дакле, моје је да у том смислу све ово покушам као политичар, иако је опозиција 10 пута до сада изгубила изборе, а изгубиће и сљедеће - локалне и опште. То знам и осјећам по подршци коју видим на терену и у Српској", рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да се избором Жељка Комшића у Предсједништво БиХ деградира конститутивност хрватског народа у БиХ, али да то неће проћи јер Хрвати хоће своју аутентичну и изворну политику.

"Неће Комшића и не дозвољавају му да уђе ни у једну општину гдје су већина. И Хрватска држава каже да им то не треба", рекао је Додик.

Када је ријеч о изградњи пута Београд-Сарајево, чија је изградња интерес Српске, Додик је рекао да је проблематично што БиХ ниво власти није направио приједлог споразума са Турском у вези са изградњом пута на својој територији.

Он је рекао да сада не постоји Савјет министара који може да ефектира споразум Турске и БиХ о изградњи тог пута, који углавном финансира Турска.

Додик је нагласио да је предсједник Србије Александар Вучић на том плану обећао да ће финансирати изградњу моста на Рачи и помоћи у прављењу пута од тог објекта до петље у Бијељини.

"То кошта преко 100 милиона евра и озбиљна је помоћ. Дакле, имамо обећање Србије и Турске да се то ради, а немамо Савјет министара и Предсједништво који требају да у том смјеру изградње направе формални споразум ...", рекао је Додик и додао да је Српска све ствари у вези са тим путем дефинисала.