ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/08/2019

ПОВЕЋАНА ЦИЈЕНА ЕЛЕКTРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЗА ИНДУСTРИЈСКЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

 

TРЕБИЊЕ, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Дирекције за снабдјевање електричном енергијом у ЕлектрОпривреди Републике Српске Далибор Шиповац рекао је да је повећана цијена електричне енергије за индустријске произвођаче, али да је цијена за домаћинства остала непромијењена.

 

"Појединим категоријама купаца цијене електричне енергије дјелимично су увећане, а то су произвођачи електричне енергије, велетрговине и слично. Ријеч је о 200 купаца. Цијена електричне енергије са најављеним увећањем је у просјеку 38 евра по мегават-часу", рекао је Шиповац новинарима.

Он је навео да и поред увећања ове цијене нису тржишне, него су значајно ниже.

"Категорије болница, водовода и велика већина привредних субјеката нису обухваћена повећањем", рекао је Шиповац.

Он је навео да је неминован процес отварања тржишта електричне енергије са којим Република Српска касни већ пар година.

Како је објаснио, с тим у вези у складу са Трећим енергетским пакетом, законом о електричној енергији, издатим лиценцама од Регулаторне комисије за енергетику Српске, матично предузеће од електродистрибутивних предузећа преузима снабдијевање купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата по тржишним условима.

"Уговоре смо понудили према 1.073 купца и исти су у фази потписивања. Купци могу слободно да бирају снабдјевача на тржишту и нису у обавези да прихвате понуду Електропривреде Републике Српске", рекао је Шиповац.

Он је додао да су уговори понуђени на период од 1. септембра до 31. децембра.

"Према нашим сазнањима у Федерацији БиХ та цијена је већа за више од 30 одсто, а у Србији за више од 50 одсто. Цијена на берзама електричне енергије је преко 60 евра по мегават-часу", рекао је Шиповац.