ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Стање на путевима24/08/2019

ПОЈАЧАН САОБРАЋАЈ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА

 

БАЊАЛУКА, 24. АВГУСТА /СРНА/ - Саобраћај се овог јутра у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, гужве нема, док је појачана фреквенција возила на граничним прелазима Изачић и Дољани према Хрватској, те Хум и Делеуша према Црној Гори, саопштено је из Ауто-мото /АМС/ савеза Српске.

 

Возачима се скреће пажња да буду опрезни на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина због могућих одрона.

На путним правцима на којима се изводе радови саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом чије је поштивање обавезно.

Радови су актуелни на регионалним путевима Лукавица-Пале, Обудовац-Лончари, те магистралним путним правцима Котор-Варош-Ободник, Јоховац-Рудник и Крупац-Богатићи на подручју општина Источна Илиџа и Tрново.

Због изградње наплатних станица "Чатрња", "Александровац" и "Нова Топола" измијењен је режим у одвијању саобраћаја на ауто-путу Градишка-Бањалука, као и на ауто-путу "9. Јануар", Бањалука-Добој, гдје је у току изградња и провођење привременог система наплате путарине.

И даље се због клизишта једном траком саобраћа на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, те Шековићи-Цапарде, као и на локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике.

На локалном путу Сводна-Брезици на подручју општине Нови Град потпуно је обустављен саобраћај због покретања клизишта.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Tрну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На подручју Бањалуке саобраћај је измијењен у улицама у којима се изводе радови, те су возачи дужни да поштују привремену саобраћајну сигнализацију.

Улица краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од хотела "Босна" до Улице Марије Бурсаћ, сваке суботе је од 18.00 до понедјељка до 5.30 часова све до 2. септембра затворена за возила и претворена у пјешачку зону.

У ФБиХ у тунелу Врандук два, на магистралном путу Зеница-Немила, саобраћа се једном траком наизмјенично, а због повремено појачаног промета возила могуће је формирање дужих колона у оба смјера.

До обуставе саобраћаја долази у ноћним часовима у интервалима од пола часа послије поноћи до 1.30 часова, од 2.00 до 3.30 и од 4.00 до 50.30 часова.

На обилазници кроз насеље Tетово, регионалним путем Немила-Tетово-Зеница забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази седам и по тона.

У току је санација расвјете у тунелу Јелашје на дионици магистралног пута Коњиц-Јабланица, па се за вријеме извођења радова кроз тунел саобраћа једном траком уз постављену свјетлосну сигнализацију.

Када је ријеч о граничним прелазима и даље је на снази обустава саобраћаја за теретна возила и аутобусе на саобраћајницама према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња између БиХ и Хрватске.

АМС савјетује возаче који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ да провјере тренутно стање саобраћаја на граничним прелазим Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај, те да су случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.

Ауто-мото савез Републике Српске апелује да сви учесници у саобраћају вожњу прилагоде условима на путу, да поштују ограничења брзине и саобраћајне прописе, те да чувају себе и друге учеснике у сабраћају.