ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана25/08/2019

ДАНАС ЦЕНТРАЛНА СВЕЧАНОСТ У СТРИЧИЋИМА

 

БАЊАЛУКА, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Централна свечаност 54. Кочићевог збора биће одржана данас у Стричићима код Бањалуке.

 

Програмом je предвиђено полагање вијенаца на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, отварање друге уређене зграде на Кочићевом огњишту и културно-умјетнички програм испред школе.

Након тога на зборишту ће почети такмичења у народним играма и вјештинама, џипијада, те други дио борбе бикова.

Завршном дану 54. "Кочићевог збора" у Стричићима присуствоваће министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, делегација Народне скупштине Српске и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

У оквиру "Кочићевог збора" синоћ је у Банском двору у Бањалуци одржана свечана академија на којој је уручена овогодишња "Кочићева награда" професору српског језика и књижевности Милораду Телебаку, за његово укупно лингвистичко и књижевно дјело које је посвећено практичним питањима српског језика.

"Кочићев збор" почео је 19. августа, а бројни културни садржаји одржани су у Бањалуци и Београду, док је завршни дан предвиђен у Стричићима.

Традиционална манифестација "Кочићев збор" одржава се од 1965. године, у посљедњој недјељи августа, и уврштена је у Календар културних манифестација града Бањалука.

Комплетну организацију манифестације, посвећене великану српске књижевности, и ове године води град Бањалука.