ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана25/08/2019

ДОДИК: НИКО НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ НАРОДНУ ИНТЕГРАЦИЈУ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

 

СТРИЧИЋИ, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на 54. Кочићевом збору у Стричићима на Мањачи да нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије.

 

Додик је истакао да је прошло вријеме страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице који су хтјели да Србе сабију у једну причу о некаквом једном народу, једном језику и једном писму, против чега се борио и народни трибун Петар Кочић.

Он је нагласио да Србија и Република Српска без окливања показују своју сарадњу на најбољи могући начин.

"Србија је у посљедње двије године дала Републици Српској бесповратно 32 милиона евра за различите инфраструктуре пројекте широм Српске", подсјетио је Додик и захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за ову помоћ.

Додик је напоменуо да у Републици Српској и у општинама у Федерацији БиХ, које су већински насељене српским становништвом, Србија гради бар по један објекат, што је Вучићева жеља да Србија на тај начин буде присутна и на овим просторима.

Говорећи о обиљежавању 54. Кочићевог збора, Додик је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обиљежили основне идеје слободе, што је кључна ријеч српске историје.

"У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево ових десет мјесеци и колико је актуелно и данас његово поимање и приказ положаја који се ничим није суштински промијенио осим што су сада неке друге личности на историјској сцени", рекао је Додик.

Он је додао да га то води ка томе да поново прочита сва Кочићева дјела и да увијек долази на Змијање са увјерењем да сви људи ту долазе због саборности српског народа, али и мира и слободе који су кључни.

Додик је поновио да су Срби давно научили да само гдје имају своју државу имају и слободу, а ако немају државу онда им се деси Јасеновац или етничко чишћење које се десило у Хрватској и значајном дијелу Федерације БиХ.

Он је напоменуо да су Срби у Хрватској данас изложени малтретирању и дискриминацији, која је систематска и задојена у намјери да се и оно мало Срба што их је остало етнички очисти, те указао да се то недавно могло видјети и у Книну.

"Зато се ми овдје на Мањачи морамо окупљати и ово Кочићево зборовање је порука свим нашим људима да нисмо одустали од окупљања", рекао је Додик.