ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/08/2019

ЏИХАДИСТИ - ПОВРАТНИЦИ ПЛАНИРАЈУ КАМПОВЕ У БиХ И АЛБАНИЈИ

 

БЕОГРАД, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Џихадисти поријеклом са Балкана, који су се борили на страни "Исламске државе" у Сирији и Ираку, планирају груписање на одређеним локацијама широм БиХ и Албаније, што ће им омогућити да се уједине и дјелују против хришћанских држава са којима се граниче, пише београдски "Курир".

 

Овај лист подсјећа да је Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона већ упозорило на катастрофалне посљедице за безбједност ако би у Прихватни центар Салаковац биле смјештене породице повратника са ратишта у Сирији.

Према незваничним процјенама, ради се о 300 особа из БиХ које су на подручју Сирије и око 50 мушкараца у заробљеничким камповима под надзором Курда и савезничких снага.

Још већу опасност за регион представља то што већ трећу годину заредом према броју захтјева и добијених дозвола за боравак у Албанији прво мјесто заузимају муџахедини из Сирије, Пакистана и Ирака.

Директор Међународног института за безбједност Орхан Драгаш каже да БиХ нема институционалне капацитете да се суочи са оваквим изазовима, а тај посао отежава сукобљавање политичара из српског, бошњачког и хрватског корпуса, што повећава ризик од екстремистичких напада.

Он подсјећа на недавно упозорење које је објавила америчка Амбасада у Приштини америчким држављанима због актуелне пријетње коју представљају транснационалне терористичке организације и појединци који заговарају екстремистичке идеологије.

У поруци се додаје да су екстремисти фокусирани на туристичке локације, велике јавне скупове, тржне центре, прометне путеве, као и друга мјеста која посјећују грађани западних земаља.

"Ово је велика пријетња, јер кад Америка изда такво упозорење, то је већ акутно опасност. Није иксључен њихов покушај удара на Србију јер су им исти интереси као и приштинских власти", рекао је Драгаш.