ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/08/2019

ОТВОРЕНО ПИСМО АМБАСАДОРИМА ЗБОГ ПОТЕНЦИЈАЛНОГ КРШЕЊА ДЕЈТОНА

 

БИЈЕЉИНА, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упозорио је у писму амбасадорима земаља потписница Дејтонског споразума да би смјештање миграната у српско повратничко село Медено Поље у општини Босански Петровац представљало директно кршење Анекса седам овог споразума и спречавање повратка и останка.

 

У писму се подсјећа да се Анексом седам, који се односи на повратак, све стране недвосмислено обавезују да предузму све неопходне кораке за спречавање активности које би ометале или спречавале повратак и останак избјеглих лица, те да створе политичке, економске и друштвене услове који доприносе добровољном повратку и хармоничној реинтеграцији избјеглица.

Одбор указује да треба заборавити Анекс седам, уколико Влада Унско-санског кантона у Медено Поље смјести мигратне из афро-азијских земаља, јер ће у том случају српски и бошњачки повратници напустити Босански Петровац.

Из Одбора наводе да немају ништа против миграната, али да би њихово смјештање у Медено Поље представљало директно кршење Дејтонског споразума и спречавање повратка и останка.

"Уколико Анекса седам нема у Босанском Петровцу и Меденом Пољу, онда га нема нигдје - ни у Сарајеву, ни у Мостару, ни у Tузли, а можда га неће бити ни у Бањалуци, Добоју, Бијељини и Дервенти", истичу из Одбора и додају да су Медно Поље и сва околна села 1991. године, а и данас била српска.

Из Одбора питају амбасадоре да ли је Анекс седам Дејтонског мировног споразума и даље на снази или можда важи само понекад и за поједине, а не и за Србе у Босанском Петровцу.

"Ако Анекс седам више не важи, то закључите на Савјету за провођење мира и реците људима, нарочито Србима у Федерацији БиХ. Обавежите високог представника у БиХ да прогласи да је Анекс седам имплементиран и да је завршен како би знали шта даље да радимо", наводи се у писму.

Из Одбора позивају амбасадоре да, уколико Анекс седам и даље важи, то јасно објасне Влади Унско-санског кантона како би престала са активностима у вези са новим мигрантским центром у Меденом Пољу.

"Tакође Вас молимо да, уколико Анекс седам више не важи, то прво нама јавите", наводи се у отвореном писму Одбора, које је упућено амбасадорима Француске, Њемачке, Руске Федерације, Велике Британије, САД и Делегацији ЕУ у БиХ.