ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости31/08/2019

ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ СМАЊУЈУ РИЗИК ОД СРЧАНОГ УДАРА

 

ЛОНДОН, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Редовно конзумирање орашастих плодова као што су ораси, бадеми и пистаћи у значајној мјери смањују ризик од фаталног срчаног и можданог удара, кажу научници, пише лист "Индипендент".

 

Код оних који су два пута седмично јели орашасте плодове утврђено је смањење ризика од фаталног исхода од кардиоваскуларних болести за 17 одсто.

Научници савјетују конзумирање двије порције сирових орашастих плодова седмично за здраво срце.

"Ови плодови су добар извор незасићених масних киселина и садрже мали ниво засићених масти", рекао је аутор студије Нушин Мохамадифард са Института за истраживања кардиоваскуларних болести у Исфахану у Ирану.

Он је додао да ови плодови садрже протеине, минерале, витамине, влакна, фитостероле и полифеноле, који благотворно утичу на здравље срца.

"Европске и америчке студије повезале су орашасте плодове са кардиоваскуларном заштитом, али нема довољно података за регион источног Средоземља", рекао је Мохамадифард, представљајући студију на самиту свјетских кардиолога у Паризу.

Он је навео да је истраживање проведено међу становницима урбаних и руралних подручја области Исфахан, Арак и Наџафабад на узорку од 5.432 особе старосне доби од 35 година навише.

Истраживање је трајало од 2001. до 2013. године.