ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет02/09/2019

"МИЛЕНИЈАЛЦИ" СИРОМАШНИЈИ ОД ДЈЕДОВА И РОДИТЕЉА

 

ВАШИНГТОН, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Такозвани "миленијалци" постаће прва генерација у модерном добу која ће живјети лошије од својих родитеља, наводе економски аналитичари.

 

Трговински ратови, пад стопе приноса, успоравање глобалног раста економије, константни пад берзи... све то утиче на лошу перспективу "миленијалаца" у САД, али и у свијету.

Слаба економија значи лоше финансијске, емоционалне и здравствене посљедице за свакога, од беба до пензионера.

Наредна рецесија посебно ће тешко погодити генерацију у доби од 22 до 38 година. Заправо, посљедња рецесија никад се није ни завршила, наводи портал "Атлантик".

Сљедећа криза зауставиће њихове каријере и спустити плате баш у тренутку када "миленијалци" улазе у године у којима би требали да најбоље зарађују.

Још од 2014. године "миленијалци" не зарађују више од неких прошлих генерација, иако је економија кудикамо развијенија, а земља /САД/ кудикамо богатија.

Дјеца из осамдесетих и деведесетих година 20. вијека имала су и огроман и финансијски катастрофалан терет на својим ослабљеним плећима - трилион долара дуга за школовање.

Школарине су од 2001. године "порасле" за више од 100 одсто, чак и након што се урачуна инфлација.

"Отровна комбинација" мањих прихода и већих студентских кредита, уз додатак високих камата у годинама опоравка, довела је до тога да су "миленијалци" искључени с тржишта некретнина, те су тако изгубили основни начин да стекну богатство.

Стопа власништва над некретнинама у овој генерацији је осам одсто мања него прије.

Притисак трошкова је, такође, отежао или онемогућио штедњу или улагање. Удио Американаца млађих од 35 година који имају дионице пао је са 55 одсто 2001. године на 37 одсто 2018. године.

Стручњаци упозоравају да цијела једна генерација не штеди на одговарајући начин, а двије трећине "миленијалаца" немају апсолутно ништа у пензионој штедњи.

Tо значи да "миленијалци" нимало нису профитирали од вишегодишњег раста цијена дионица, као што су некада профитирали њихови родитељи и дједови, наводи портал "Атлантик".