ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости02/09/2019

ЦРНИ РОБОВИ СТИГЛИ ПРИЈЕ СВОЈИХ "ВЛАСНИКА"

 

ЊУЈОРК, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Црни робови стигли су у Америку прије бијелих колониста, а робовласништво је најдуговјечнија америчка институција, наводи "Њујорк тајмс" у осврту на мјесто и историјски положај црне популације у САД.

 

У свом "Пројекту 1619" лист истиче да су црнци /црни робови/ стили у Америку бродом "Вајт Лајон", који је пристао у Џејмстаун око 20. августа 1619. године.

Њих су преотели енглески гусари када су освојилои португалски брод и продали их енглеским колонистима у Вирџинији.

Тако су црнци, у оковима, стигли годину дана прије славног брода "Мајфлавер", који је у Плимут Рок довео бијелце који ће основати Масачусетс. Свака "бијела историја" САД почиње том пловидбом.

Чињеница да су црни робови, преци данашњих Афроамериканаца, стигли прије пуританаца са "Мајфлавера" руши основни постулат бјелачког увјерења да земља припада само њима.

Енглески колонисти установили су најдуговјечнију америчку институцију - робовласништво. Оно је законито потрајало све до шездесетих година прошлог вијека.

Tо чини робовласништво најтрајнијом америчком институцијом - дуговјечнијом од саме америчке државе, која је стара 243 године, наводи "Њујорк тајмс".

Америчка држава утемељена је на идеалу и на лажи - на идеалу да су сви људи једнаки и на лажи - јер сви њени људи нису једнаки.

Од дванаест првих предсједника Америке, десеторица су држали робове. А ти људи су били образовани за тадашње појмове, знали су да црна раса није ни по чему другачија од бијеле.

Многи су имали дјецу са својим црним робињама, али идеја да би црнци могли да имају иста права као бијелци угрозила би бијеле привилегије - од економске одрживости плантажа до политичке доминације образованих бијелих мушкараца, наводи се у тексту уз напомену да су црнци својим отпором омогућили кључне позитивне промјене у Америци.