ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет03/09/2019

ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ОДГОВОРНИ АМЕРИКА, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И ФРАНЦУСКА

 

ЖЕНЕВА, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Америка, Велика Британија и Француска можда су саучесници у ратним злочинима почињеним у Јемену, јер су наоружавали и пружали обавјештајне податке и логистику коалицији предвођеном Саудијском Арабијом којом су у склопу ратне тактике изгладњивани цивили, саопштено је данас из УН.

 

Истражиоци УН препоручили су да све државе уведу забрану пребацивања наоружања зараћеним странама како не би могле да их користе за теже прекршаје.

"Јасно је да је непрестана испорука наоружања странама у сукобу продужила рат и тиме патње народа Јемена. Зато од свих земаља чланица тражим да више не испоручују оружје зараћеним странама", рекла је стручњак из независног панела УН Мелиса Парк.

Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, које су главне у коалицији у борбу против покрета Хута под чијом је контролом пријестоница Јемена, највећи су купци америчког, британског и француског наоружања.

Стручњаци су саставили тајну листу осумњичених ратних злочинаца. Истражиоци су открили да су злочини вршени на обје стране док је указано на улогу западних земаља које су подржавале арапске државе и Иран који је био на страни Хута.

У извјештају УН оптужује се коалиција против Хута предвођена Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима за убиства цивила у ваздушним ударима и намјерно ускраћивање хране у Јемену. У саопштењу се истиче да су и Хути гранатирали насеља, ангажовали дјецу-војнике и "често су вршили опсаде".

Хути су избацили јеменску администрацију из Сане 2014. године. Саудијска Арабија и остале земље у коалицији реаговали су наредне године како би на власт вратили свргнуту администрацију.