ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/09/2019

ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА ВИДЕ ОГЊЕНОВИЋ

 

ПОДГОРИЦА, 5. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Позоришна представа "Преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака" у режији Виде Огњеновић одиграна је вечерас на Тргу између цркава у Старом будванском граду.

 

Улоге у овом комаду, који говори о чувеној љубавној преписци двоје људи који се годинама нису видјели, али су гајили међусобну љубав - руске пјесникиње Марине Цветајеве и књижевника Бориса Пастернака, повјерене су Јовани Тодоровић и Слободану Бештићу.

Сценограф и костимограф представе је Владислава Мунић Канингтон, композитор Зоран Ерић, док је текст превео Владимир Јагличић, преноси један од медијских организатора будвански "Арт прес".

Вечерашњи програм књижевног фестивала "Ћирилицом" на великој сцени на тргу, под називом "Будвански круг Виде Огњеновић", био је посвећен познатој српској књижевници и редитељки, а осим Огњеновићеве на задату тему говорила је и професор Божана Јелушић.

"Будвански круг Виде Огњеновић" чине Кањош Мацедоновић /1989/, Трус и трепет /1994/, Јегоров пут /2000/ и Дон Крсто /2007/.

Огњеновићева је у Будви и Паштровићима открила "ружу митова" и "ружу легенди", истраживала разнородну грађу, кретала од историографских трагова, да би у њима препознала и уз помоћ докумената на нов начин испричала вјечите приче о човјеку и његовом трајању.

У Види Огњеновић Будва је добила својеврсног завичајног аутора, писца који је својим драмама успио да на сцени покрене и оживи литерарно и језичко насљеђе, обичаје и културу, легенду и историографију овог краја, саопштили су организатори будванског фестивала "Ћирилицом".