ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/09/2019

ПОЧЕЛА НАЈВЕЋА ПЈЕСНИЧКА СМОТРА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Бесједом новосадског пјесника Милана Ненадићa о великану српске лирске поезије Бранку Радичевићу, данас је у Сремским Карловцима свечано отворено 48. "Бранково коло", највећа пјесничка смотра у Србији и региону.

 

Ненадић је истакао да Радичевићева поезија припада ризници немогућих подвига, те нагласио да се пјесник оглашавао артикулисаним, али и новим лирским тежњама, на радост роду и језику.

"У трагику Његошеве мисли, озбиљности и језичког достојанства која сеже до дна понорних дубина народа, појавио се блистави сјај жубора језика Бранка Радичевића. Радичевићев језички сјај наликовао је несташним потоцима који силазе низ Фрушку гору", рекао је Ненадић.

Према његовим ријечима, са Радичевићем је започета нова књижевност и српска лирика.

"Радичевић је утемељио и ново певање и мишљење, нови морал заснован на радовању животу, узимању од живота оног што је вредно живљења. Увео је у песму удисање ваздуха пуним плућима са фрушкогорских пропланака и виногорја", рекао је Ненадић.

Он је истакао да би било нецјеловито говорити о Радичевићу, а не споменути Вука Стефановића Караџића и Петра Петровића Његоша.

"Сваком ко се бави поезијом на нашем језику, јасно је да, ако би сви српски песници стали Његошу на рамена, Радичевић би и даље био за главу виши", рекао је Ненадић.

Он је навео да сјај и жубор Радичевићеве лирике књижевник Милош Црњански именовао прољећним сјајем српске поезије, којим је зачета чувена стражиловска школа српског пјесништва.

"Радичевић је то започео и до његове појаве сва српска епика је обележена тугом и лелеком. Били смо народ и патње и бола, који није знао за смех и радовања све до Бранкове појаве", рекао је Ненадић.

Ненадићу је уручена највише признање културне институције Бранково коло - "Статуета Бранка Радичевића", која је рад вајара Јована Солдатовића.

У наставку програма пјесници Илеана Урсу, Иван Лаловић и Стојан Бербер говорили су стихове својих пјесама у препуној сали најстари српске Карловачке гимназије.

Мјешовити хор новосадске Гимназије "Змај Јовина" пјевао је пјесме о теми стихова Бранка Радичевића, а програм отварања "Бранковог кола" употпунили су наступи и других умјетника.

Манифестација "Бранково коло" трајаће до 16. септембра, а осим у Сремским Карловцима, биће одржана и у Новом Саду и Стражилову.

Бранко Радичевић /1824-1853/ је био један од највећих српских пјесника европског лирског романтизма.

За кратког живота, написао је свега 54 лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, 28 писама и један одговор на критику.