ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/09/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "АМАЛГАМ" МИЛАНА КРАЈНОВИЋА

 

ПРИЈЕДОР, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Изложба графика под називом "Амалгам" Милана Крајновића, доцента на Академији умјетности у Бањалуци за предмет графика, отворена је вечерас у Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору.

 

Ријеч је о 35 графика које пред Приједорчанима излаже аутор који је носилац осам награда, који је излагао на једанаест самосталних изложби, а колективне изложбе имао по цијелом свијету од Русије до Малезије преко Италије, Бугарске, Америке, Јапана, Шпаније, Јерменије и Канаде до Њемачке и Кине.

"Ријеч је о једном отвореном концепту, заправо то је циклус графика који стално расте и развија у неком смјеру који и мени самом није јасан гдје ће завршити", рекао је Крајновић.

Он је навео да изложене графике обухватају период рада посљедњих пет година кроз које може да се стекне свијест о еволуцији у његовом стваралаштву.

"Одбацујући заводљивост колоризма и његову барокну бајковитост, Милан Крајновић се приклања одређеној врсти колористичког аскетиза, остајући досљедан својој линији развоја која његове астраховане визуелне записе амалгамира са животом", навео је каталогу изложбе ликовни критичар Синиша Видаковић.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић истакао је на отварању изложбе да је ово устаљен принцип који галерија његује већ 16 година.

"То је представљање младих, као један програм, па онда представљање њихових професора, као други, а овдје вечерас имамо јединствен случај - вечерашњи аутор је као студент излагао у овој галерији 2003. године и добио награду, а онда је 2005. године отварао изложбу својих студената и сада ево излаже своје радове", навео је Илијашевић.

Он је додао да је ријеч о изузетном умјетнику чије графике рађене углавном техником линореза Приједорчани могу погледати до 6. октобра.