ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

ПОЧЕЛА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - У Културном центру у Источном Новом Сарајеву почела је духовна академија у оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

 

Духовној академији присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Српске, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, те Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Присутни су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници и представници општина са подручја Сарајевско-романијске регије, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и представници борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те чланови породица жртава НАТО бомбардовања.

Претходно је за све погинуле Србе у НАTО агресији на Републику Српску одржан парастос у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, а на мјесном гробљу Грлица положено цвијеће на мјесто гдје су сахрањене прве жртве НАTО бомбардовања у Српском Сарајеву.

Организатор Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратовања.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Он је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАTО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.