ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

ПАВИЋ: ДАН СЈЕЋАЊА ЈАКО ВАЖАН ЗА ПОДСЈЕЋАЊЕ НА СУШТИНУ НАТО-а

 

БЕОГРАД, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској јако је важно не само зато да би се сјећали жртава које је НАТО проузроковао, него и за подсјећање на то шта НАТО јесте у својој суштини, а не оно што каже на свом сајту и кроз своје гласноговорнике и слаткорјечиве политичаре, рекао је Срни политички аналитичар из Београда Александар Павић.

 

"НАТО је стао на страну исламских фундаменталиста у БиХ. За њихов рачун је бомбардовао Републику Српску и осиромашеним уранијумом и оставио трајне последице, а данас се НАТО представља као нека организација која промовише људска права и вредности и демократију", навео је Павић.

Он је истакао да сјећање на то шта је НАТО стварно, помаже Србима да се оријентишу у времену и простору и да знају зашто су "и дан данас" на другој, супротној страни од НАТО-а.

Према његовим ријечима, то је зато што НАТО и даље на неки начин бомбардује цијелу БиХ, а не само Републику Српску, тиме што се директно мијеша у данашње политичке процесе и спречава да се спроведе демократска воља народа изражена кроз изборе.

"Ово је култура памћења, која треба да се гаји, да би се знало и да се не заборави са ким имамо посла и да неко ко је јуче чинио злочине, не може да се само којих 20 година касније, представи као нешто сасвим друго", рекао је Павић.

Он је истакао да обиљежавње Дана сјећања није само пука симболика, него да то "апсолутно информише и данашње политичке одлуке" и помаже јавности да схвати зашто се неке одлуке доносе и да се зна зашто треба радити оно што се ради и за чију страну се треба опредијелити.

Павић је напоменуо да је за српски народ важно да не понавља историјске грешке и да има чврсто тло под ногама, звог чега културу сјећања треба гајити и по другим основама и не заборављати ни друге ствари, међу којима је јако важна и та како је данашња БиХ уопште настала.

"Јако је важно да се обиљежава сећање на злочиначко НАТО бомбардовања Републике Српске, које је, у ствари, било увод у касније злочиначко бомбардовање и агресију на Србију и Црну Гору", закључио је Павић.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас је обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.