ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/09/2019

ХАРАДА: КОНТАМИНИРАНА ВОДА МОРАЋЕ БИТИ ИСПУШТЕНА У ОКЕАН

 

ТОКИО, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Јапанска компанија "Токио електро пауер" или "Тепко" мораће да избаци радиоактивну воду из уништене нуклеарне електране "Фукушима" директно у Пацифик, изјавио је данас министар за екологију Јошијаки Харада.

 

Након што је електрана оштећена у разорном земљотресу и цунамију 2011. године "Тепко" је из расхладних цијеви за хлађење језгра прикупио више од милион тона контаминиране воде у резервоаре смјештене на истој локацији.

"Тепко" је најавио да до 2022. године неће више имати простора за складиштење воде која је кориштена за спречавање топљења језгра

"Једина могућност је испуштање воде у море. Администрација ће водити расправу на ову тему, али желио бих да изнесем своје мишљење", нагласио је Харада на конференцији за новинаре у Токију.

Јапанска Влада донијеће коначну одлуку о испуштању контаминиране воде након извјештаја стручног панела.

Харада није рекао колико воде треба да буде испуштено у океан.

Аналитичари истичу да би било каква слична одлука могла изазвати негодовање сусједних земаља попут Јужне Кореје која је прошлог мјесеца позвала амбасадора Јапана ради објашњења на који начин ће бити ријешен проблем контаминиране воде у "Фукушими".