ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/09/2019

ЖЕНЕ ВЛАСНИЦЕ ТРЕЋИНЕ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је значај Прве међународне конференције "Жена - лидерка у дигиталном добу", јер је један од циљева оснажити и повећати учешће жене у привреди и бизнису.

 

"Сама чињеница да су жене власнице једне трећине привредних субјеката у Републици Српској говори о њиховом доприносу развоју привреде Републике Српске, те ту постоји још простора", рекао је Петричевић новинарима прије почетка конференције.

Петричевић је изразио подршку раду Клуба пословних жена Републике Српске, који је организовао конференцију и додао да је потребно подићи свијест жена о њиховом значају у послу.

Један од оснивача Клуба пословних жена Републике Српске Вања Петровић рекла је да је циљ конференције умрежавање жена у бизнис-сектору, као и оних које желе да постану предузетнице.

"Стратешки циљ Клуба је да оснажи улогу жене у бизнису, јер жена као лидер може да буде успјешна. Наравно, у томе свему јој је потребна и подршка, како жена, тако и мушкараца", рекла је Петровићева.

Петровићева је изразила задовољство што је потписан и Регионални меморандум о сарадњи који ће ујединити Клуб пословних жена Републике Српске, Удружење пословних жена Србије, Асоцијацију пословних жена Црне Горе, Регионалну асоцијацију пословних жена БиХ и Међународну мрежу пословних жена Хрватске.

"Жеља нам је да на првом мјесту покажемо да можемо функционисати као један систем на глобалном нивоу, те смо повезали међународни, владин и бизнис- сектор", рекла је Петровићева.

Члан Удружења пословних жена Србије Тања Мамула Николић истакла је значај удруживања жена, како би, између осталог, жене које имају искуство и знање, пренијеле га млађим предузетницама, што би им помогло да даље напредују и раде.

Предсједник Међународне мреже пословних жена Хрватске Ивана Радић рекла је да мрежа има доста активних пројеката, чији је циљ, на првом мјесту, охрабрити жене да се баве бизнисом.

"Оно што женама највише недостаје је храброст да крену у било какву промјену, те им је ту подршка најзначајнија, али и у моментима када наиђу на препреку, како да је превазиђу", рекла је Радићева.

Представник компаније "Проинтер" Гордана Ковачевић рекла је да је ова компаније подржала Клуб пословних жена Српске у организацији конференције и јачању пословне климе у Републици Српској и улоге жене у том процесу.

"Задовољство нам је и што је потписан споразум којим се формално озваничава удруживање жене из региона у промовисању личних, али и професионалних вриједности", рекла је Ковачевићева.