ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

КОШАРАЦ: ОЧЕКИВАО САМ ОСТАВКУ ЗВИЗДИЋА, А НЕ ЛАЖНЕ ОПТУЖБЕ НА РАЧУН СНСД-а

 

САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је очекивао да актуелни предсједавајући овог дома Денис Звиздић поднесе оставку на функцију предсједавајућег Савјета министара, а не да у јавност износи лажне оптужбе о томе да СНСД наводно блокира рад парламента БиХ.

 

"У свакој нормалној земљи апсолутно су неспојиве челне функције у законодавној и извршној власти. И по Уставу БиХ те функције су неспојиве и то је јасно свима, осим Денису Звиздићу и његовом страначком шефу Бакиру Изетбеговићу", рекао је Кошарац Срни коментаришући оптужбе Звиздића да СНСД блокира формирање комисија и рад парламента БиХ.

Према његовим ријечима, Звиздић би требало да прочита пословник Представничког дома и да тамо пронађе одговор на питање ко заиста блокира формирање и рад заједничких институција у складу са Уставом и законима БиХ.

"Сталне комисије и заједничка радна тијела оба дома парламента, а поготово руководства тих комисија, не могу се бирати ако се не зна ко у парламенту БиХ чини власт, а ко опозицију. Нормално је и логично да представници власти чине руководства најзначајнијих комисија, док закон прописује да представник опозиције буде на челу Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом. Tо би неко требало да објасни Звиздићу и његовој странци, која у Предсједништву БиХ упорно крши Устав и законе јер блокира именовање предсједавајућег Савјета министара", појаснио је Кошарац.

Он је додао да одговор на питање ко у парламенту БиХ представља власт, а ко опозицију може да се добије једино гласањем о потврђивању именовања предсједавајућег, те министара и замјеника у Савјету министара.

"Tек послије тога можемо приступити избору и конституисању сталних комисија и заједничких радних тијела и наставити нормално да радимо. Све док СДА у Предсједништву БиХ крши Устав и Закон у Савјету министара и све док два члана Предсједништва БиХ, изабрана бошњачким гласовима, узурпирају уставна права српског народа и Републике Српске, друге институције, укључујући и парламент БиХ, не могу нормално да раде", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да ситуацију неће промијенити ни сазивање сједнице проширеног Колегијума Представничког дома, што је Звиздић јуче најавио.

"Према пословнику, проширени Колегијум надлежан је да доноси одлуке о тачкама дневног реда сједнице, али нема надлежност да одлучује о сазивању редовне сједнице дома. Могуће је да Звиздић и СДА опет планирају неки покушај кршења пословника и прегласавања Срба, што може само додатно да погорша кризу у којој се БиХ налази", рекао је Кошарац.

Он је поручио Звиздићу да институције Републике Српске и СНСД одавно указују на огромну штету коју, због неформирања новог Савјета министара, трпе сви грађани БиХ.

"Сви грађани трпе посљедице уцјењивачке политике, коју у Предсједништву БиХ проводи СДА. Надамо се да ће СДА одустати од такве политике и да ће, именовањем новог предсједавајућег Савјета министара, омогућити да заједничке институције функционишу нормално, у складу са Уставом и законима", закључио је Кошарац.