ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/09/2019

МЕРКЕЛ: ИМАМО ШАНСУ ЗА УРЕДАН "БРЕГЗИТ"

 

БЕРЛИН, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да и даље постоје шансе да се излазак Велике Британије из ЕУ реализује на уредан начин иако се Лондон припрема и за тврди "Брегзит".

 

"И даље имамо све шансе да остваримо уредан `Брегзит` и Влада Њемачке ће чинити све што може да се то догоди - све до посљедњег дана. Али ми смо спремни и за неуредан `Брегзит`", рекла је Меркелова у парламенту.

Она је додала да је чињеница да ће, послије иступања Британије, у сусједству постојати конкурент, чак и ако се сачувају блиска економска, спољна и безбједносна сарадња и пријатељски односи.

Меркелова је рекла да економски раст Кине доноси и већу одговорност Пекинга на свјетској сцени и да је прошле седмице рекла кинеским лидерима да је неопходно подржати људска права.

Она је напоменула да трговински конфликт Кине и САД наноси штету Њемачкој, чији се економски раст традиционално ослања на извоз.

"Постоји међународна неизвјесност због трговинског конфликта САД и Кине и то, наравно, врши утицај на извозно оријентисану земљу попут Њемачке", рекла је њемачки канцелар.

Меркелова је додала да ће њен кабинет и даље радити на проналажењу рјешња за спор са Ираном да би се избјегла ескалација и да ће учинити све да се избјегне рат преко посредника у Либији.