ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

У РОДНОМ ДРАГАЉЕВЦУ САХРАЊЕН ПЕНЗИОНИСАНИ ГЕНЕРАЛ СТЕВАН ТОМИЋ

 

БИЈЕЉИНА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Уз највише војне и државене почасти, у Горњем Драгаљевцу код Бијељине данас је сахрањен пензионисани генерал Војске Републике Српске /ВРС/ Стеван Томић који је у 73. години преминуо на Војномедицинској академији у Београду.

 

Након опијела у манастирској Цркви Светог Архангела Гаврила у родном Горњем Драгаљевцу, генерала Томића је на посљедњи починак испратио велики број мјештана, пријатеља, сабораца, војника, те генералова породица.

Сахрани су присуствовали и пензионисани генерали ВРС Петар Шкрбић, Видосав Ковачевић, Душан Кукобат, Саво Сокановић и Бошко Келечевић, данас настањени у Србији.

Сахрани генерала Стевана Томића присуствовали су и ратни ађутант генерала Ратка Младића Рајко Бандука, генерал Будимир Гаврић, генерал Милан Торбица, пуковник Раденко Генго и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, а у име града предсједник Скупштине Бијељине Славиша Марковић.

Ороштајним говором, у име сабораца, од Томића се опростио генерал Петар Шкрбић који је истакао да су Томићу у богатој војничкој каријери додијељена бројна одликовања у Југославији и Републици Српској.

"Одајемо данас пошту човеку који је завршио све школе - од основне у Горњем Драгаљевцу до војних школа у Београду. Стеван је био човек који је цео живот учио и усавршавао се, а у чин генерал-мајора унапређен је 28. јуна 1994. године, на Видовдан", истакао је Шкрбић.

Обраћајући се родбини, Шкрбић је нагласио да са поносом могу да се сјећају свог Стевана.

"Нама, његовим колегама и саборцима, представља част и понос што смо у војничкој каријери имали таквог колегу, пре свега човека", нагласио је генерал Шкрбић.

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Стеван Томић преминуо је 7. септембра у 73. години на Војномедицинској академији у Београду.

Томић је рођен је 1946. године у Горњем Драгаљевцу код Бијељине.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима и Орденом Његоша другог реда.