ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

АМБАСАДОР КИНЕ ПРИСУСТВОВАО БРАЊУ ТРАВЕ ИВЕ НА ГОСТИЉУ

 

ДОБОЈ, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг присуствовао је данашњој манифестацији брању траве иве на локалитету Гостиљ на Озрену и најавио да ће са Добојем, осим економске сарадње, развити и културну и туристичку.

 

Пинг је рекао новинарима да кинески народ није имао прилику да се до сада упозна са травом ивом и обичајем у вези с њом.

Амбасадор Кине у БиХ је претходно посјетио Градску управу у Добоју гдје је са градоначелником Борисом Јеринићем разговарао о динамици изградње нове болнице и релизацији пројекта наставе кинеског језика који се одвија у добојској Основној школи "Свети Сава".

Јеринић је подсјетио на досадашње економско присуство кинеских компанија на подручју ове локалне заједнице, наводећи и изградњу нове болнице.

Он је истакао да је Ђија упознао са културном традицијом и туристичким потенцијала ове локалне заједнице.

Манифестација "Брање траве иве на Озрену" одржава се на локалитету Гостиљ.

Овај елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске "Брање траве иве на Озрену" уврштен је прошле године на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства Унеска.

Односи се на вјековну праксу брања траве иве искључиво на дан Усјековања главе Светог Јована Крститеља, гдје озренско становништво вјерује да уколико је убрана на овај дан, ива има скоро неограничену љековиту моћ.

Такође, игра улогу и кохезивног фактора локалне заједнице, јер се на самом локалитету Гостиљ, мјесту брања иве, окупи и по неколико хиљада људи, али је и посредно чувар одређених елемената традиције озренског подручја, јер се за ту прилику може чути традиционална озренска музика, видјети озренска ношња и заиграти озренско коло.