ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

УРУЧЕНА ОПРЕМА ЗА НАДЗОР ГРАНИЦЕ ВРИЈЕДНА МИЛИОН ЕВРА

 

САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Примопредаја савремене техничке опреме за надзор границе у вриједности од милион евра, коју је донирала Чешка, обављена je данас у сједишту Граничне полиције БиХ у Сарајеву.

 

Опрема је намијењена за јачање заштите граница и ефикаснију борбу против илегалних миграција, а укључује термовизијске камере, беспилотне летјелице, опрему за откривање откуцаја срца и дисања.

Примопоредаји су присуствовали министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник и руководство Граничне полиције БиХ.

Захваљујући властима Чешке и Скалнику за вриједну донацију, Мектић је истакао да је ова опрема од велике важности за техничко опремање Граничне полиције БиХ, поготово јер се донација реализује у вријеме актуелне мигрантске кризе у БиХ.

"Ријеч је о високо софистицираној опреми која ће граничним полицајцима уз значајној мјери олакшати посао и помоћи да открију и спријече улазак илегалних миграната у БиХ, а самим тим и бољу заштиту границе, као и ефикаснију сарадњу са надлежним органима ЕУ које се баве питањем рјешавања мигрантске кризе", изјавио је Мектић новинарима.

Он је додао да институције БиХ треба да Граничној полицији БиХ обезбиједе континуирано техничко опремање и оспособљавање стручног кадра за кориштење специјалистичке опреме.

Амбасадор Скалник рекао је да је задовољан и срећан због данашњег догађаја у Граничној полицији БиХ, изражавајући увјерење да ће то бити велика помоћ у борби против илегалних миграција.

"Чешка Република помаже свим земљама бивше Југославије које се налазе на тзв. мигрантској рути, а то су уз БиХ и Србија и Сјеверна Македонија", рекао је Скалник.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић нагласио је да ће нова опрема Граничној полицији БиХ омогућити да активности на плану спречавања илегалних прелазака и заштите границе БиХ подигне на виши ниво.

"Само значајним улагањем у инфраструктуру и специјалистичку опрему, Гранична полиција БиХ може да иде у корак са најмодернијим праксама и стандардима ЕУ", рекао је Галић и захвалио Министарству безбједности у Савјету министара и Влади Чешке Републике за донацију.

Галић је подвукао да је ова опрема дошла на тражење Граничне полиције БиХ.

Према његовим ријечима, набављена специјалистичка опрема може да замијени по неколико полицијских службеника.

Галић је потврдио да овој агенцији за спровођење закона у БиХ недостаје 375 људи.

Он је навео да је БиХ, у погледу мигрантске кризе, суочена са одређеним ванредним околностима, али да ту институције БиХ нису реаговале на адекватан начин.

У склопу сарадње СР Њемачке и Граничне полиције БиХ, данас поподне у сједишту ове агенције уприличена је и примопредаја донације опреме у вриједности 150. 000 КМ, којој је, осим руководства Граничне полиције БиХ, присуствовала и новоименовани њемачки амбасадор у БиХ Маргрет Уебер.