ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

БЕЗБЈЕДНИЈИ САОБРАЋАЈ КРОЗ ДВОРОВЕ

 

БИЈЕЉИНА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У бијељинском насељу Дворови данас је свечано пуштена у рад саобраћајна сигнализација која ће омогућити већу безбједност на магистралном путу поред истоимене Основне школе.

 

Нестандардни саобраћајни знак са ЛЕД трептачима и електронски знак са измјењивим садржајем порука постављени су ради безбједности, прије свега, 500 ученика Основне школе "Дворови" приликом њиховог изласка из школског дворишта.

Пројекат су реализовали Градска управа и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а укупна вриједност радова износила је 29.000 КМ, од чега је Град издвојио 15.000 КМ, а Агенција 14.000 КМ.

Свечаном пуштању у рад саобраћајне сигнализације присуствовали су градоначелник Бијељине Мићо Мићић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић и директор Основне школе "Дворови" Чедо Јанковић.

Радовић је навео да је Агенција од Градске управе добила приједлог да заједно ријеше проблем небезбједног мјеста на дијелу магистралног пута у Дворовима, на којем се дешавало много саобраћајних незгода, чак и са најтежим посљедицама, јер је путни правац оптерећен.

"Средства која је Агенција издвојила за овај пројекат издвојиле су осигуравајуће куће које усмјеравају један одсто од осигурања за безбједност на путу. Слиједе још два јавна позива које ће Агенција расписати за суфинасирање пројеката са јединицама локалне самоуправе. Без улагања у овакве пројекте нема безбједног саобраћаја", каже Радовић.

Мићић је изразио очекивање да ће возачи поштовати постављене знакове и смањити брзину кроз насељено мјесто, поготово јер је у близини Основне школе.

"На овом путном правцу имали смо саобраћајне незгоде са смртним исходом и зато ће, након инцијативе Града Бијељина и уз разумијевање Агенције за безбједност саобраћаја у зони Школе у Дворовима овај правац сада бити много безбједнији", додао је он.

Мићић је навео да је градска управа на јавни позив Агенције кандидовала овај пројекат уграђивања опреме за мјерење брзине вожње и упозоравање возача, те нагласио да је ово добар примјер сарадње локалне управе и агенције на републичком нивоу.

На путевима Републике Српске, према подацима Агенције, прошле године није страдало ниједно дијете, али је у првих шест мјесеци ове године двоје дјеце изгубило живот - једно на пјешачком прелазу, једно као путник у возилу.

Укупно је на путевима у Републици Српској до августа страдало 38 лица, што је за шест особа мање него прошле године.

Из Агенције наводе да је тај број још увијек много већи од броја који је постављен као циљ у Стратегији о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022.