ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/09/2019

ПОЗИВ ЗА ПРИСУСТВО ПАРАСTОСУ У ХРАМУ СВЕTОГ САВЕ

 

ДРВАР, 12. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Удружење протјераних грађана општине Дрвар позвало је повратнике са подручја западнокрајишких општина да сутра у што већем броју присуствују парастосу у Храму Светог Саве у овом граду за невине жртве, који ће бити служен поводом обиљежавања 24 године од страдања Срба у посљедњем рату.

 

"Парастос ће бити служен у Дрвару, а наше удружење, као и увијек, позива повратнике да са дужним пијететом и на достојанствен начин одају пошту свим страдалим жртвама у 20. вијеку", рекао је Срни предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар Миле Марчета.

Он је додао су у посљедњем грађанском рату 1995. године почињени најтежи ратни злочини, када је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 Срба из западнокрајишких општина.

"Сви ми, као и потомци невиних жртава, међу којима су у највећем броју били цивили, морамо се сјећати и организовати парастосе да се не заборави њихова жртва", истакао је Марчета.

Управе парохија дрварских најавиле су да ће у суботу, 14. септембра, у 8.00 часова, бити служен парастос свим пострадалим на планини Клековачи у протеклом отаџбинском рату, у Цркви Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана на Аташевцу, након чега је планиран меморијални успон на Клековачу чланова Планинарског друштва "Тринаест рунолиста", заједно са присутнима.

Парастос невиним жртвама у оквиру Дана сјећања биће служен и у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу у суботу у 11.00 часова.