ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/09/2019

НИЈЕ СТАВЉЕНА ТАЧКА НА ПИТАЊЕ КОСМЕТА

 

БЕОГРАД, 12. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је данас да суштина изјаве чешког предсједника Милоша Земана о могућем повлачењу признања /самопроглашеног/ Косова и сличних ставова јесте да није стављена тачка на то питање и да мора бити ријешено дијалогом и преговорима.

 

Љајић је рекао и да Београд не треба да шири оптимизам да ће Земанова изјава драматично утицати на друге чланице ЕУ, указавши да је то показатељ да ни у самој Чешкој нема сагласности о питању Космета.

"Не само у Чешкој, већ у ЕУ пет држава није признало Косово. Суштина ове и сличних изјава које су стизале из Брисела и САД јесте да није стављена тачка на ово питање и да се мора решити кроз дијалог и преговоре", истакао је Љајић.

Он је за РТС изјавио да Београд нема илузију да ће већи број земаља ЕУ или САД повући свој став о признању, истакавши да "јесте велика промена сама чињеница да су де факто признали да статус /Космета/ није решен".

Љајић је додао и да треба тежити компромисном рјешењу /о питању Космета/, "јер свако наметнуто решење оставља за собом један прикривен проблем који у будућности може ескалирати".

Говорећи о учешћу српских привредника на Међународном сајму инвестиција и трговине "Цифит" у кинеском граду Сјамену и провинцији Фуџијен, Љајић је рекао да су неки од њих склопили и прве послове.

Он је напоменуо и да је велику пажњу привукао уговор који је Туристичка организација Србије потписала са једном од "Алибабиних" платформи за промоцију српске туристичке понуде.

На констатацију да ЕУ на односе Србије са Кином не гледа благонаклоно, Љајић је навео да свако настоји да дође до "јефтинијег новца", али да је ЕУ апсолутни приоритет Србије и са политичког и са економског становишта.

"Ми желимо да развијамо односе са Кином, желимо да имамо потпуно транспарентан однос и да реализујемо бројне инфраструктурне пројекте. Ко понуди најбоље услове, ми ћемо са њима радити и пословати", рекао је Љајић.

Предсједник Чешке Милош Земан најавио је јуче у Београду да ће за мјесец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности /самопроглашеног/ Косова.