ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/09/2019

У НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ОБНОВЉИВЕ РЕСУРСЕ

 

БЕОГРАД, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ планира да у наредних пет година у значајној мјери повећа финансијска средства за обимне пројекте за градњу вјетро и соларних електрана јер види снажан потенцијал у том сектору, рекла је данас регионални директор ове банке за Балкан Зузана Харгитај.

 

"Видимо снажан потенцијал од соларног и ресурса вјетра у већем дијелу Балкана и мада је тешко изнијети претпоставку износа финансијских средстава ЕБРД-а у наредних пет година, сигурно можемо очекивати значајан раст количине средстава за вјетро и соларне електране", рекла је Харгитајева за портал "СЕЕ њуз".

Портал "СЕЕ њуз" бави се економским дешавањима југоисточне Европе.

У децембру је ЕБРД упутио позив државама Балкана да одмах крену са драстичним смањењем производње и употребе угља и да крену са инвестицијама у обновљиве изворе енергије.

Портал подсјећа да се БиХ, Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија умногоме ослањају на велике капацитете угља и заснивају 65 до 75 одсто свог нето прихода на "прљавом гориву". Поређења ради, тај износ у ЕУ је око десет одсто што значи да земље Балкана производе троструко више угљеника од остатка Европе.

Харгитајева је подсјетила да ЕБРД управља и са Програмом регионалне енергетске ефикасности /РЕЕП/ покренутим 2009. године за обезбјеђење техничке подршке, политичког дијалога, иницијатива и финансија за трансформацију и унапређење енергетске ефикасности у региону.

У децембру прошле године ЕБРД је усвојио нову енергетску стратегију чиме су безусловно окончане инвестиције у термоелектране.

Према подацима ЕБРД Балкан пати од високог нивоа загађења узрокованог од зависности од застарјелих термоелектрана.