ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/09/2019

ПРОИЗВОЂАЧИ НАФТЕ ДА ПОШТУЈУ ДОГОВОР

 

АБУ ДАБИ, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Министри енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз бин Салман и Русије Александар Новак позвали су све произвођаче нафте да поштују договор о смањењу дневне производње постигнут у оквиру Организације земаља извозница нафте /ОПЕК/.

 

Саудијски министар је истакао да свака земља треба да поштује договор ради постизања стабилности тржишта.

Према његовим ријечима, план дјеловања који донесе ОПЕК и њихови сарадници биће познат након данашњег састанка Комитета ове организације у Уједињеним Арапским Емиратима.

Новак је истакао да је кључни циљ ОПЕК-а и сарадника да се одржи пуно поштовање договореног смањења производње и да ће заједнички напори имати дуготрајан и позитиван утицај на глобално тржиште нафте.

Произвођачи нафте разговараће и о евентуалној потреби да се дневна производња нафте још смањи.

Цијене нафте јуче су пале за више од два одсто након извјештаја да амерички предсједник Доналд Трамп разматра могућност ублажавања санкција Ирану, што би могло повећати испоруку у вријеме појачане забринутости да ли ће понуда задовољити потражњу за овим енергентом.

ОПЕК, Русија и друге земље које нису чланице ове организације сагласиле су се у децембру 2018. да ће од 1. јануара ове године смањити дневну производњу за 1,2 милиона барела.