ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/09/2019

РЕЦЕСИЈА У НАЈЈАЧОЈ ЕВРОПСКОЈ ЕКОНОМИЈИ?

 

БЕРЛИН, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтес/ - Институт "Ифо" за економска истраживања у Минхену смањио је данас предвиђања за привредни раст Њемачке и саопштио да ће рецесија захватити ову земљу у трећем кварталу.

 

"Ифо" је смањио своја предвиђања за привредни раст Њемачке са 0,6 одсто на 0,5 одсто.

Институт је навео и да ће се њемачка привреда у трећем кварталу, највјероватније смањити за 0,1 одсто, што представља улазак у рецесију јер је слично смањење било и између априла и јуна.

"На предвиђања су утицале велике несигурности", рекао је стручњак из "Ифо" Тимо Волермерхаузер указујући на могуће ризике по економију од "Брегзита" без договора и ескалације трговинских спорова које узрокује амерички предсједник Доналд Трамп.

"Ифо" истиче да се слабљење производног сектора постепено шири и на друге дијелове њемачке економије, укључујући логистику и услужни сектор, што оставља посљедице по тржиште тада.

Институт је изразио очекивање да ће благи опоравак привреде бити забиљежен у четвртом кварталу што је засновано на могућности да не буде "Брегзита" без договора или ескалације Трампових трговинских спорова.

За наредну годину, "Ифо" је смањио предвиђања за раст привреде са 1,7 одсто на 1,2 одсто.