ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/09/2019

ГАГОВИЋ: ЗАУСТАВЉЕНИ ПОКУШАЈИ НЕЛЕГАЛНЕ ГРАДЊЕ НА ЈАХОРИНИ

 

ТРНОВО, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Трново Драгомир Гаговић изјавио је Срни да је било неколико покушаја нелегалне градње на подручју Јахорине које припада овој општини, али да је то зауставио грађевински инспектор.

 

Гаговић је потврдио да је општина Трново ове године продала 10 локација укупне површине око 1,5 дунума земљишта на којима ће, углавном, бити грађени апартмани.

"То је све општинска земља од 2007. године. Све што је продавано на подручју Јахорине рађено је путем јавне лицитације и према важећем регулационом плану који је усвојен 2007. године. Било је измјена дијелова регулационог плана који су прошли све законске процедуре", појаснио је Гаговић.

Гаговић је истакао да је површина, која је продата, мања него за једну зграду која се направи у Источном Сарајеву или на Палама.

Према његовим ријечима, донесена је усмена одлука да се даље не продају локације.

"Ми смо то испоштовали, иако смо били припремили приједлоге за продају локација за наредну годину. Од продаје локација зависи пуњење општинског буџета, јер имамо трећину прихода од продаје земљишта, ренте и уређења. Без Јахорине ми смо мртви, али ми то не крчмимо, нити радимо нелегално. У сваком случају се примјењује закон", истакао је Гаговић.

Он је навео да општина улаже у инфраструктуру на Јахорини, па је за објекте који ће бити направљени на продатим парцелама изградила водовод у дужини од 700 метара и направили пут.

Гаговић је рекао да "мало компликована ситуација" јер је земља на Јахорини продавана прије посљедњег рата.

"Дође неко са папирима из којих се види да је он власник и онда му мора бити омогућена градња. Има дозволу да гради по плану и ако му то буде забрањено тужиће општину и блокирати јој рачун. Све што је прошло легалне процедуре морамо да испоштујемо", нагласио је Гаговић.